Lena Mellin: Gör som Österrike - sänk röståldern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det var en tysk, en svensk och en österrikare.

Alla var 16 år. Men bara två fick rösta.

Gissa vilka? Tysken och österrikaren så klart.

I den tyska delstaten Niedersachsen har 16-åringar röstat i kommunvalen sedan 1996. Sedan dess har röståldern sänkts i ytterligare fyra delstater.

Valet 2010

I Österrike har man kommit ännu längre. Där är regeringspartierna, socialdemokraterna och de konservativa, överens om att sänka rösträttsåldern från 18 till 16 år. Första gången som 16-åringar får rösta blir i riksdagsvalet 2010.

I Sverige är det val samma år. Men chansen att 16-åringar får rösta då är obefintlig.

Visserligen ser en stor statlig utredning över grundlagen. Men den går inte att ändra före nästa riksdagsval. Dessutom är intresset för att sänka röståldern minimalt.

Mp driver frågan

Bara miljöpartiet driver frågan. Vänsterpartiet tycker att man ska få rösta det år man fyller 18, även om födelsedagen ligger efter valdagen. Alla andra partier anser att rösträtt och myndighet hänger ihop. Först när man får göra lumpen och själv skriva under avtal ska man ha rätt att rösta.

Det är inget hållbart argument. Det finns redan olika åldersgränser för olika aktiviteter. En 18-åring kan väljas in i riksdagen, sänka pensioner och avskaffa skatter. Men får inte köpa en burk starköl på Systemet.

Högt valdeltagande

I Österrike motiveras förändringen med obalansen mellan människor i yrkeslivet och den svällande gruppen pensionärer. Det skulle man kunna göra i Sverige också.

1,5 miljoner människor är äldre än 65 år. I åldersgruppen 18 till 25 år finns 890?000 individer. Skulle rösträttsåldern sänkas till 16 år fick ytterligare en kvarts miljon personer chansen att rösta.

Jag hör invändningarna. 16-åringar är omogna och ointresserade.

Mot det kan man invända att vissa aldrig mognar. Födelsedatumet säger ingenting om mognadsgraden.

Intresset däremot finns, i alla fall i Tyskland. Valdeltagandet där har varit högre bland de yngsta väljarna än bland dem som fyllt 18. Varför skulle svenskar vara annorlunda?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln