Ett smörgåsbord för våra politiker

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2002-01-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Landets gymnasister gör samma bedömning som riksdagspartierna. Skolan är den viktigaste valfrågan.

Smågnetiga plånboksfrågor saknas däremot helt på listan. Ungdomarna har vidare vyer.

På dagen åtta månader före riksdagsvalet, visar det sig hur viktiga skolfrågorna är för partierna. Göran Persson har vid interna överläggningar erkänt att här står socialdemokraterna med "ryggen mot väggen" och måste bli betydligt bättre för stå emot oppositionens frekventa attacker. Han hoppas att bytet av skolminister får den effekten.

Landets gymnasister gör exakt samma bedömning. För dem är skolan, kompetenta lärare och en acceptabel arbetsmiljö valets utan tvekan viktigaste fråga.

Vill ta i med hårdhandskarna

De frågor som eleverna tillmäter störst vikt kan schematiskt indelas i två grupper. Den första handlar om trygghet. Gymnasisterna anser att droger inte är acceptabla, de vill ha fler och bättre poliser och de vill ta i med hårdhandskarna mot våldsbrottslingar.

Det speglar den miljö som många ungdomar lever i och som de uppenbarligen inte tycker om. De upplever att samhället, det vill säga vi alla, gör för lite för att markera mot våld och missbruk.

Den andra gruppen frågor handlar, i vid bemärkelse, om rättvisa. Lika lön för likvärdiga arbeten, mänskligare vård, krafttag mot segregationen mellan invandrare och svenskar, kortare transporter av slaktdjur, samma åldersgräns på krogen för killar och tjejer.

Värderingar är alltså viktiga för gymnasisterna. Medan vuxna väljare gärna prioriterar plånboksfrågor saknas de på ungdomarnas lista. De är helt ointresserade av skatter och nämner inte ett enda bidrag när de ombeds berätta vilka frågor som är viktiga för dem.

Skövde "granne" med Islamabad

Intressant är också att de internationella frågorna lyser med sin frånvaro. Medan världen deklarerat krig mot terrorismen och debattörerna slår varandra i huvudet om globaliseringen är himmel eller helvete så ägnar ungdomarna den noll och intet intresse.

Möjligen kan det bero på att världen för länge sedan flyttat in i landets flick- och pojkrum. Med internet och tv-bolag som CNN och Sky News ligger världen inte längre bort än köket för dagens 16-åringar. Kandahar och Islamabad är lika självklara som Skövde.

EU är inte heller någon stor fråga. Den nya valutan euro saknas helt bland de viktiga frågorna. Kanske tycker gymnasisterna att också den är en självklarhet?

För partierna erbjuder ungdomarnas lista ett i det närmaste komplett smörgåsbord. Att skolan upplevs som viktigt tilltalar alla partier i jakten på förstagångsväljarna. Gudrun Schyman piggas upp av att lika lön oavsett kön hamnar så högt som på andra plats. Moderaterna får råg i ryggen av kravet på fler och bättre poliser. Alf Svensson myser över att värderingar i största allmänhet ligger högt upp på listan. Och integrationsminister Mona Sahlin får belägg för att ungdomar tycker hennes specialfråga är viktig.

Om gymnasisterna fick bestämma blir den grundläggande frågan om hur vi behandlar varandra valets viktigaste. Klarar partiledarna den utmaningen?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln