Sahlin gör comeback i riksdagen

Regeringen planerar för valnederlag

Regeringen förbereder sig nu på ett eventuellt valnederlag.

Alla ministrar utom miljöminister Kjell Larsson placeras på valsedlarna till riksdagen nästa år. Mona Sahlin gör comeback sex år efter att hon lämnade riksdagen.

Just nu pågår arbetet med att utforma listorna till valet nästa höst i alla partier. Särskilt hektiskt är det hos socialdemokraterna som förbereder sig på det värsta, ett eventuellt valnederlag.

Åtta av 20 statsråd saknar i dag riksdagsplats. Om partiet tvingas lämna Rosenbad kommer alltså en stor del av partiets främsta företrädare att stå utan både fast inkomst och politiska uppdrag.

Placeras på valbara platser

Därför försöker partiledningen placera de ministrar som i dag saknar riksdagsplats på valbar plats på valsedlarna. Den enda som tackat nej till erbjudandet är miljöminister Kjell Larsson som inte vill ha en reträttpost i riksdagen.

Sämst går arbetet i Värmland. Partisekreterare Lars Stjernkvist hörde själv av sig till partidistriktets ledning för att fråga om det fanns intresse för socialminister Lars Engqvist. Engqvist har ingen anknytning till Värmland. Han är född i Blekinge och har bott i bland annat Kalmar och Malmö för att just nu ha slagit ner bopålarna i sörmländska Strängnäs.

Valberedningens förslag till lista, som lydigt toppas av namnet Engqvist, är för närvarande på remiss hos arbetarkommunerna i Värmland. Av dem som svarat hittills är hälften negativa till att ha honom som etta. Beslut fattas i november.

Möjlighet finns då att i stället placera Engqvist på listan i Södermanland där nomineringstiden går ut först i början av december. Men då tvingas socialministern konkurrera med populära Anna Lindh som bor i Nyköping.

Ett stort ansvar för statsråden tar däremot partidistriktet i Stockholms län. Enligt det förslag som klubbas om en månad gör Mona Sahlin, biträdande näringsminister, comeback i riksdagen nästa höst. Hon lämnade sin riksdagsplats våren 1996 efter "kontokortsaffären" men är nu föreslagen som trea på listan.

Mindre lyckligt lottad är konsumentminister Britta Lejon som enligt förslaget står på 15:e plats. För att hon ska komma in i riksdagen måste socialdemokraterna göra ett bättre val än både 1994 och 1998. Det är inte sannolikt.

De är garanterade riksdagsplatser

Garanterade platser är däremot både Bosse Ringholm och Björn Rosengren. Ringholm är ordförande i Stockholms arbetarekommun och toppar förslaget till s-lista i Stockholm. Beslut tas nästa vecka.

I Norrbotten fastställs listan först i vår. Men förvåningen skulle bli stor om Rosengren, som är ordförande i partidistriktet, inte står överst.

Följ ämnen i artikeln