Karlsson kommer inte att låta sig styras

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-11-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Jan O Karlsson åkt fast för rattfylla änd-rar ingenting. Han är en jätteförstärkning för regeringen.

Men frågan är om Göran Persson förstått vem han tagit i sin sold. Karlsson kommer inte att låta sig styras.

Nästan halva regeringen är beroende av Göran Persson för sin försörjning. Nio av tjugo statsråd har ingen riksdagsplats att gå till om statsministern plötsligt skulle få för sig att de gjort sitt.

Nye biståndsministern Jan O Karlsson är en av dem. Men att han skulle vilja hålla sig väl med statsministern för att få lön förefaller uteslutet.

Karlsson, 62, avslutar vid nyår ett femårigt förordnade vid EU:s revisionsrätt i Luxemburg med ett strålande eftermäle. Det är en tung merit för nästan vilka uppdrag som helst. Han behöver alltså inte vara statsråd om han inte verkligen vill - och han kan gå när han har lust. En påtvingad arbetslöshet kommer inte att bli långvarig.

Att han kört rattfull är ingen merit. Även om det var så länge som för nio år sedan. Omdömet klickade och kan göra det igen.

Men att Karlsson inte kommer att gå i någons ledband framkom redan vid gårdagens presentation. Då slog han fast att han anser att de asylsökandes rättstrygghet inte är godtagbar. Handläggningstiderna måste kortas vilket kostar pengar. Dem tänker han förhandla till sig av finansminister Bosse Ringholm.

På ett elegant, och otvetydigt, sätt slog han dessutom fast att han förutsätter att Göran Persson håller med. Statsministern valde att inte opponera.

Jan O Karlsson har gjort imponerande karriär. Han har som tjänsteman jobbat hos alla framstående socialdemokrater från Tage Erlander och framåt. Alltid påläst, alltid roande och ofta med ett fönster öppet mot musikens värld.

Kort sagt innebär bytet av Klingvall mot Karlsson en förstärkning av regeringen. Bistånds- och asylfrågorna är ett av de svåraste områdena. Tidigare var det vanligt att just den ministern, men sällan andra, stod under ständig polisbevakning.

Det vore alltså ett misstag att sätta ett ungt oprövat kort på den posten. Därför valde Göran Persson en ärrad men manlig veteran. Principen om "varannan damernas" har därmed åsidosatts, i alla fall tillfälligt. Efter nyår består regeringen av elva män och nio kvinnor.

Maj-Inger Klingvall förklarar avgången med att hon förra veckan petades ur socialdemokraternas innersta cirkel, det verkställande utskottet, VU.

Det är förmodligen korrekt. Klingvall har under sina 5,5 år som statsråd ofta ifrågasatts. Framför allt för att hon inte lyckats förklara varför hon förfäktat en viss ståndpunkt.

Partiledningen och Göran Persson slogs länge för att Klingvall skulle få behålla sin VU-plats. Men motståndet från partidistrikten blev övermäktigt.

Att Maj-Inger Klingvall tar konsekvenserna av att förtroendet från fotfolket är lågt är knappast förvånande. Särskilt som hon inte behöver hålla sig väl med Persson för att få lön. Maj-Inger Klingvall återvänder till riksdagen och 41 500 kronor i månaden.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln