Bättre Louis Vuitton än en konsumkasse

Mona’s got a brand new bag, och både media och bloggosfär exploderar i debattglädje kring den rödrosa handväskan som blev en vattendelare i svensk politik under helgen som gick.

Mina tankar sökte sig snart till mannen med det lyxiga namnet Michael David d’Abo, son till en framstående aktiemäklare i London och själv ekonomutbildad på ärevördiga Cambridge. Unge Michael växte upp i den välmående byn Betchworth i miljöer som enklast kan liknas vid idyllen i Midsomer.

Han satt alltså på en räkmacka med en silversked i munnen.

Just därför är det intressant att han skrev den rocktext som bäst skildrar handväskans symboliska status som klassmarkör. Låten heter ”Handbags and gladrags” och är mest känd som en av de starkaste stunderna i Rod Stewarts karriär. Ni som är lite yngre har garanterat hört den som signaturmelodi till tv-serien ”The Office”.

Vi stoppar ner handen och drar upp några strofer:

So what becomes of you my love, when they have finally stripped you of

The handbags and the gladrags that your poor old Granddad had to sweat to buy you?

När man tar bort alla fina kläder och handväskor, som din stackars morfar svettats för att kunna köpa – vad finns kvar av dig då?

Mike d’Abo har själv beskrivit låten som ett sätt att förklara att lyckan inte bor i lyx och materiell status. Rod Stewarts version från 1969 har ett hest bett som liknar socialt patos, kanske en spegling av hans engagemang i den brittiska vänsterrörelsen under tidigt sextiotal. De sista resterna försvann då han blonderade håret och gifte sig med Britt Ekland.

Vart vill jag då komma med allt detta? Jo, till följande:

Privatpersonen Mona Sahlin har löpt tillräckligt många gatlopp. Även jag lät mig lockas in i Toblerone-drevet på sin tid.

Bortsett från att just Louis Vuitton är ett ganska trött märke, att vilket sjukvårdsbiträde som helst kan köpa en hyfsad kopia, och att firman Louis Vuitton var duktiga nazimedlöpare under kriget – bortsett från allt detta är det självklart att Mona med stolthet ska bära fina väskor och snygga kläder.

Hon är partiledare och statsministerkandidat. Hon ska inte se ut som en tant med konsumkasse.

Dessutom handlar väl den socialdemokratiska idén om att fler människor ska få tillgång till livets goda? Så har åtminstone jag uppfattat det.

Följ ämnen i artikeln