Den här diskussionen borde vara överflödig

Att diskutera de påstådda anledningarna bakom attacken på centralstationen i Stockholm ger legitimitet till absurda påståenden.

Den långa vintern av elände nådde någon form av kulmen förra helgen, då en nazi-anstruken huliganmobb gav sig på unga män med utländskt utseende på centralstationen i Stockholm ”för att försvara vita, svenska kvinnor”.

Man kan fråga sig vilket ansvar uppviglande extremistmedier och politiker som värnar ”folks oro” har för händelserna i huvudstaden. Vad man däremot inte behöver diskutera är huruvida aktionen var ett försvar för kvinnor. Det inser alla som är vid sunda vätskor.

Det varnas ofta, och med goda skäl, för normalisering av rasism i Sverige. Bränder på asylboenden och medborgargarden som knackar invandrare uppstår sällan ur ett vakuum. Men det är alltid vanskligt att mäta ett samhällsklimat utifrån extrema dåd som utförs av ett fåtal.

Däremot är majoritetssamhällets reaktioner ett bra lackmuspapper för att se hur landet ligger.

Efter helgen kände sig många nödgade att förklara att rasist­attacken på centralstation inte skett i deras intresse. Under hashtaggen #inteerkvinna samlades kända och okända svenskor på ­sociala medier för att ta avstånd från det inträffade. Många förklarade pedagogiskt också varför. Som om den frågan låter sig ställas.

Det är mycket man uppmanas ta ställning till just nu. För och emot-retoriken är nödvändig i frågor som trängselskatt och Natomedlemskap, rut- och rot-avdrag. Att säga nej till något innebär emellertid också att legitimera någon form av debatt. Det förutsätter att det finns en någorlunda vettig motopinion att förhålla sig till.

Den gamla åsiktskorridoren liknar just nu mest Globen vad beträffar rymd, men någonstans måste det finnas tak och väggar som hindrar kalluft att dra in även här. Annars riskerar alla samhällskontrakt att sättas ur spel.

Jag tar avstånd från fascistoida våldsnätverk, gör du? Jo.

Raslagar, då? Nej tack!

Och IS? De suger!

Under den senaste tidens händelser i Köln, Kungsträdgården och på Stockholms centralstation har kvinnor blivit debattens tacksamma slagträ. Många är de som tålmodigt förklarat att de vägrar vara just det, aldrig i rasisternas namn.

Det är bara i ett samhälle i rejäl sluttning som det ska vara nödvändigt.

Självklart måste vi diskutera hur man kommer till rätta med våldsverkare på gatorna och vad vi kan göra för att helgens händelser inte ska upprepas. Det är där diskussionen måste börja.

Det där andra är inte en debatt. Det här är alltså inte en debattext. Den borde med andra ord vara helt överflödig.

Dela den inte.

Wow

Indiens högsta domstol har bestämt att man ska se över den lag som gör samkönat sexuellt umgänge straffbart med upp till tio års fängelse. 2014 godkände samma domstol ett tredje kön, vilket gör Indien till ett av få länder i världen där transpersoner har en officiell status.

Wtf

Donald Trump kan få Nobels fredspris. Enligt Kristian Berg Harpviken, chef på Fredsforskningsinstitutet i Oslo, har en ej namn- given amerikan med mandat att nominera föreslagit Trump för ”sin ideologiska styrka som vapen mot radikal islamism, IS, Irans kärn- vapenprogram och det kommunistiska Kina.”

Följ ämnen i artikeln