Vi fettbrännare är helt förvirrade

Jag har ett midjebälte av öl och pommes frites som växer för varje år. En påskdag får jag nog och knatar upp till gymmet. Vad vill du?, undrar killen bakom disken. Jag pekar på midjebältet. Han nickar förstående. Tio minuter senare befinner jag mig ombord på ett löpband. Jag läser ordet ”fat burner” och blir glad. Ändå är det något som skaver. Något han sa.

Dieten är helt avgörande, sa han. Jag har liksom aldrig tänkt på den saken. Men det är uppenbarligen dags nu. Fast vad innebär det, egentligen?

Nu är det slut på fett gott, tänker jag och travar framåt på löpbandet som i mitt fall är ett gåband. Nu blir det knäckebröd och rotfrukter för hela slanten. Frukt är också godis. Jag vandrar vidare och känner hur armsvetten transporterar gammalt transfett ur kroppen. Utanför snöar det men inombords är det redan vår, gränsande till bikinisäsong.

På väg hem fiskar jag upp Aftonbladet. Två sidor handlar om en kvinna som gått ner 20 kilo. Hon är dessutom läkare och dietexpert och har fått självaste Socialstyrelsen att erkänna hennes metod.

Jag lägger mig på soffan för att läsa om vägen till min nya kropp. Efter bara några sekunder får jag en chock. Jag ska äta fett! Jag ska äta bacon och ägg till frukost! Jag ska äta smör och majonnäs! Jag ska proppa i mig fetaost!

Kvinnan – som heter Annika Dahlqvist – förespråkar en diet med mycket fett och inga kolhydrater. Hon ler och ser glad ut, och har som sagt gått ned 20 kilo. Först när man slutar med kolhydrater kan man bränna fett, säger Annika i artikeln som i princip motsäger allt jag blivit itutad de senaste 20 åren.

Jag är ett offer för light och low och har ibland köpt minimjölk i ren ångest. Nu sitter jag helt rådvill. Jag som hade planerat en diet med havregrynsgröt, kyckling, vatten och granatäpple ...

Jag ger mig ut på nätet och inser snart att det handlar om en hel rörelse. En facebook av fett. Bort med potatis och pasta, fram för fett och protein.

Problemet med kostrådgivning är att den ständigt byter skepnad. Vinden blåser åt alla håll samtidigt. Vi vanliga dödliga hänger inte med i svängarna. Vilken metod ligger etta på topplistan denna vecka? Vilken expert kan man lita på?

Jag tittar på bilden av Annika. Hon ler och har en vit läkarrock. Och hon rekommenderar bacon och ägg. Jag ler tillbaka. Helt förvirrad.

Följ ämnen i artikeln