De flyr från Ohlys rike

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hans dagar som hövding för vänstern är räknade

avhoppen från vänsterborgen Från vänster: Hanna Zetterberg, partistyrelsen. Hoppade av i går. Lars Ohly, partiledare. Stannar kvar. Anja Karlsson, partistyrelsen. Hoppade av i går. Gudrun Schyman, riksdagsledamot. Hoppade av den 7 december 2004 till Feministiskt initiativ, Fi. Karin Svensson Smith, riksdagsledamot. Hoppade av den 2 juni till miljöpartiet. Teckning: PATRIK LINDVALL

Lars Ohlys dagar som vänsterledare är räknade.

Hans parti vittrar inifrån. Men han saknar förmåga att stoppa förfallet.

Avhoppen från ledande befattningar i vänsterpartiet kommer nu slag i slag.

I förrgår gick riksdagsledamoten Karin Svensson Smith över till miljöpartiet. Hon tillhörde partiets förnyare.

I dag lämnar ytterligare två kvinnor vänstertoppen. Hanna Zetterberg, en gång barnskådespelare som Ronja Rövardotter, och Anja Karlsson, känd för att ha målat över HM:s underklädesreklam med svart färg, lämnar partistyrelsen. De tillhör båda partiets andra falang, traditionalisterna.

Kris efter kris

För partiledaren Lars Ohly är avhoppen katastrofala. Han hade nätt och jämnt hämtat sig efter höstens jordbävning i vänsterpartiet. Den svåra debatten om den kvarvarande kommunismen i partiet. Och företrädaren Gudrun Schymans avhopp och ambitioner att bilda ett konkurrerande parti.

Nu seglar alltså nästa kris upp. Och den har orkanstyrka.

Vänsterpartiets ledamöter i riksdagen har på kort tid krympt från 30 till 28. Lars Ohlys parti har alltså förlorat i slagkraft.

Det har blivit legitimt att lämna vänsterpartiet. Fler ledamöter funderar över att lämna sina platser. Senast vid nästa val.

Avhoppen kommer från partiets båda falanger. Det hade inte varit lika allvarligt om bara den ena sidan varit missnöjd. Men nu tycks sönderfallet vara totalt.

Samtliga som hittills hoppat av är kvinnor. Det är illa för ett feministiskt parti som vänsterpartiet. Varför ska en feminist rösta på ett parti där kvinnor inte vill stanna?

Lars Ohly valdes till partiledare i februari förra året. Han var omstridd redan från början.

Förnyarna gillar inte att han kallar sig kommunist, att han är med i Svensk-kubanska föreningen och att de snuvas på ledande poster.

Sönderfallet blir värre

Med alla rimliga mått är Lars Ohlys tid som partiledare på väg mot sitt slut. I alla fall om partiet har ambitioner att vara större än fyra procent.

Han har inte lyckats hejda sönderfallet. Det tycks snarare ha förvärrats.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln