Ni vet vad Peters princip bevisar: Stora länder ger tjockare böcker

Varför skriver de så tjocka böcker i USA?

Jag lägger ner Philip Roths ”Amerika”, visserligen fyra romaner i en volym, men likväl kvarstår frågan. Boken är på 1 504 sidor och varje sida innehåller ungefär 2 410 tecken.

Det blir sammanlagt 3 600 000 bok­stäver och det är mycket även fördelat på fyra böcker.

När jag första gången körde genom Ryssland, 1987, tyckte jag mig förstå varför de stora ryssarna skrev så stora böcker. Tolstoj. Dostjevskij. Solsjenitsyn. Allt under 500 sidor är småsaker, parenteser mellan de rejäla satsningarna.

Ett land med ändlösa vidder kräver ändlösa skildringar.

Den tesen kan ju stämma även på USA. Tänk på Norman Mailer. Han skrev en roman på 1 100 sidor om CIA och slutade med orden: fortsättning följer. Någon fortsättning kom inte för han skulle först skriva en bok om Kennedys mördare Lee Harvey Oswald och hans korta tid i Vitryssland (850 sidor), och sedan en roman om Hitlers barndom (500 sidor) och sedan dog Mailer.

Joyce Carol Oates. Jonathan Franzen. David Foster Wallace. Ord, ord, ord! Romaner så tunga att de borde ha varningstext: läsaren kan kvävas om han somnar med boken över bröstet.

Kanske bär stormakter på så mycket dramatik att det krävs 200 sidor för att författaren ska komma igång. Rysslands historia de senaste 120 åren är så ­omvälvande och tragisk att det krävs 400 ­sidor innan författaren blir varm i kläderna.

Dramatik finns även i små länder. Albanien med så mycket blod i historien har tre miljoner invånare. Nationens store författare heter Ismail Kadaré. Han har visserligen skrivit ett par ganska tjocka böcker men hans bästa är de korta: ”Drömmarnas palats” (186 sidor) och ”Pyramiden” (128 sidor).

Sverige är också ett litet land och turligen utan alltför spännande modern historia. Vår nationalförfattare Strindbergs finaste bok ”Inferno” är på 128 ­sidor.

Med detta har jag visat sambandet mellan länders storlek och böckers tjocklek. Kalla det Peters princip, ett bidrag till litteraturvetenskapen.

Tjechov? säger någon. Hans böcker var tunna. Hemingway? ”Den gamle och ­havet” är bara 125 sidor!

Tjechovs och Hemingways avskalade stil var reaktioner på det tungt lastade. De tunna böckerna bekräftar indirekt sambandet mellan antal sidor och geografisk yta och ­bevisar Peters princip.

Följ ämnen i artikeln