Partipolitiken – hetast i höst

vill in i riksdagen Superbloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip (som numera är brunett) planerar att kandidera till riksdagen i valet 2014.

Jag har en trendspaning.

Politik är på väg att bli inne.

Till och med Blondinbella vill bli riksdagsledamot.

Under många år har den politiska karriärvägen varit extremt likriktad. Efter hårdhänt uppfostran i ett ungdomsförbund har den som vill ägna sig åt politik antingen gått vidare till kommunpolitiken eller till ett politiskt tjänstemannajobb för att till sist kröna karriären i riksdagen.

Det tycks nu vara på väg att ändra sig. Rader av människor med annan bakgrund än den traditionellt politiska deklarerar att de vill in i riksdagen.

Radioteaterns chef Jasenco Selimovic deltar i Folkpartiets provval och är därför tillfälligt i karantän på sin arbetsplats. Reggaemusikern Carl-Martin ”Sture” Vikingsson från grupperna Svenska Akademien och Stures Dansband vill bli riksdagsledamot för Miljöpartiet.

OS-simmaren David Lega deltar i KD:s provval liksom den kristne sångaren Roland Utbult. 17-årige Anton Abele, som efter dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani 2007 samlade 10 000 personer i en manifestation mot gatuvåldet, driver personvalskampanj med målet att bli M-riksdagsman.

Till och med den superpopulära bloggaren Blondinbella, 18-åriga Isabella Löwengrip, tänker kandidera till riksdagen. Men först till nästa val, 2014.

Bo Krogvig, tidigare kommunikationschef hos Socialdemokraterna och nu kampanjexpert på den internationella arenan, ser det nya intresset som en renässans för politiken. Visserligen inte så stor, men dock.

Många av dem som nu deklarerar att de vill bli heltidspolitiker, stifta lagar och besluta om skatter, jobbar redan med åsikter. Men tycker, enligt Krogvig, uppenbarligen att även den traditionella politiska arenan kan vara lockande.

En annan kampanjexpert, Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, har också noterat ett ökat förtroende och intresse för partipolitiken. Den väcker en helt annan respekt än för några år sedan och betydligt fler anmäler sitt intresse för att kandidera i valet.

En förklaring kan, enligt Schlingmann, vara finanskrisen som det politiska systemet hanterat med sammanbiten målmedvetenhet. Politiker har gjort skillnad, i det fallet till och med stor skillnad.

Från spottkoppar till populärast på festen? Politik är på väg att bli inne. Om jag inte är alldeles snett ute.

”Länge leve Italien! Länge leve Berlusconi”

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi fortsätter på sin märkliga bana och utropar ett leve för sig själv sedan författningsdomstolen ogiltigförklarat hans åtalsfrihet.

”Jag var tydlig med att detta är fel budskap vid fel tillfälle.”

EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt om den tjeckiske presidentens krav på en fotnot till Lissabonfördraget.

Följ ämnen i artikeln