Ingenting blev bättre efter mordet på Bobby

Om socialtjänsten - ett sjunkande skepp

Socialtjänsten ter sig alltmer som ett under tystnad sjunkande skepp där allt yngre socialarbetare ska arbeta allt hårdare med de allra svåraste ärendena.

För bara tre dagar sedan kom en larmrapport från förbundet Vision. Hur många hörde talas om den?

Aftonbladets Kerstin Weigl.

Förfärande läsning är den kunskapsöversyn Pia Tham, doktor i socialt arbete vid Socialhögskolan i Stockholm, gjort av socialarbetarens vardag. Stress, skenande arbetsbelastning, personalbrist. Sekretesshandlingar kommer bort, ärenden glöms bort, anmälningar om utsatta barn blir liggande.

Socialnämnden tvingas anställa nyutexaminerade till att utreda barnärenden. De minst erfarna gör det tyngsta jobbet. Var tredje är nyanställd.

”Omänsklig arbetsbelastning”

Jag finner ett uttalande i statliga Barnskyddsutredningen från 2009. En ung avhoppad socialarbetare säger: ”Man kunde ha mellan 20 och 50 utredningar på gång samtidigt. Arbetsbelastningen var omänsklig faktiskt”.

Inga ramaskrin har utstötts. Utsatta barn har ingen lobbygrupp till förfogande. Rapportförfattarna lyckades få in en liten debattartikel i Dagens samhälle i onsdags.

Samma dag dödades en åttaårig flicka i Karlskrona.

Jag tror inte att katastrofen i Karlskrona är en enskild händelse. Jag tror att bristerna är djupa och svåra, och tillåtits vara det.

Löftet: Det skulle inte hända igen

En svåravlivad missuppfattning är att den maktgalna socialtjänsten alltför ofta omhändertar barn på lösa grunder. Snarare görs för lite. Fast vi glömmer.

För fem år sedan tillkom lagen Lex Bobby sedan en tioårig pojke torterats till döds utan att någon slog larm om den misär de såg. Högtidstal hölls: det skulle inte få hända igen, nu skulle alla fall då barn dödats nagelfaras efter systemfel.

Vad blev bättre?

De bör anmälas för tjänstefel

För några år sedan kom en allmänt formulerad rapport med de förväntade fynden: utredningar som går för långsamt eller inte görs alls. Riskfaktorer var psykisk sjukdom, isolerade familjer, vårdnadstvister, ekonomiska problem.

Jag tror att mer måste till. Att det måste bli ett ansvarsutkrävande. Flera frågor bränns. Varför läser inte socialsekreteraren sin post på en vecka? Vad visste cheferna om hennes arbetssituation?

Tjänstemän vid offentliga myndigheter kan åtalas om de inte gör sitt jobb, av oaktsamhet eller underlåtenhet. Nu bör ansvariga i Karlskrona polisanmälas för tjänstefel.

Följ ämnen i artikeln