Statsministern kan inte glida på sanningen

Tänk på vad du säger, Löfven.

Statsministern satte krokben för sig själv häromdagen genom att säga flera felaktigheter. Det har han inte råd att göra om i dag när partiledarna möts i en ny debatt.

Mest uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven (S) i söndagens partiledardebatt i SVT. Först genom att hävda att Sverigedemokraterna inte bara är ett rasistiskt utan också ett nazistiskt parti. Efter debatten backade han från uttalandet och sade att det han menat var att SD har nazistiska rötter.

Och så är det ju. Sverigedemokraterna härstammar ur svenska högerextrema rörelser, exempelvis vit makt-grupperingar. Men det var tyvärr inte det Stefan Löfven sade, han hävdade att de är nazister i dag. Det krävs en mycket, mycket vid tolkning av nazismen för att påstå det.

Under SVT-debatten sade S-ledaren också att han hade belägg för att när Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, gick med i Sverigedemokraterna när de använde nazistiska flaggor på möten.

Från det uttalandet backade statsministern inte. Men det borde han ha gjort. För det stämmer inte heller.

Enligt Daniel Pohl, vd för den antirasistiska stiftelsen Expo som intervjuats av Dagens Nyheter, saknas belägg för att Sverigedemokraterna har använt sig av hakkors. Varken våren 1995 då Jimmie Åkesson gick med i partiet, senare eller tidigare.

Däremot har personer som deltagit i SD-möten burit andra nazistiska symboler på partimöten. Så det uttalandet stämde inte heller, inte ens enligt statsministerns pressekreterare. På frågan vilka möten som Stefan Löfven avsåg med sitt uttalande skriver han:

- Det finns otaliga exempel där det förekommit nazistiska symboler vid Sverigedemokraternas sammankomster. Inte minst vid partiets demonstrationer i mitten på 1990-talet.

Alltså inte hakkors. Utan nazistiska symboler, precis som det enda det finns belägg för.

Ord betyder någonting och därför är det inte oviktigt vad man säger. Stefan Löfven vill undergräva förtroendet för Sverigedemokraterna men när han säger saker som är fel uppstår det rakt motsatta. Han urholkar förtroendet för sig själv, som åhörare kan man inte lita på vad han säger.

Alla kan göra misstag och Löfvens företrädare Håkan Juholt hann göra riktigt många av den här typen innan hans parti tröttnade på honom. Men politiken kan vara skoningslös och visar sällan tolerans alltför många misstag.

I dag, när riksdagens partiledare återigen möts till debatt, fast nu i riksdagen, är utrymmet för Stefan Löfven att säga saker som snabbt visar sig vara fel ganska litet. Kanske till och med obefintligt.

Att oron i världen med kriget i Syrien, den ryska aggressiviteten och vad osäkerheten kring vad britternas utträde ur EU och utgången av det amerikanska presidentvalet kommer att leda till tas med all sannolikhet upp i ett flertal av partiledarnas tal.

Men debatten kommer att röra inrikesfrågor, det som står väljarna - och partierna - närmast. Regeringsfrågan, som behandlades utförligt i SVT-debatten, dyker säkert upp igen. Liksom tillståndet i skolan och i vården. Och självfallet också vår tids stora fråga, hur integrationen av alla nyanlända ska bli så lyckad som möjligt.

Alla partiledare utom Ebba Busch Thor, som inte sitter i riksdagen, deltar. Kristdemokraterna representeras i stället av gruppledaren Andreas Carlson.