EU-beslutet tolkas olika

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-06-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mot alla odds - de svenska monopolen klarar EU:s stränga granskningar.

Apoteket är det andra i ordningen.

Hösten 1997 kom svaret på frågan som ställts på sin spets när handlaren Harry Franzén sålde vin i sin livsmedelsbutik i Skåne. Enligt EU:s domstol kunde Sverige behålla Systembolaget. Förutsättningen var att vissa regler ändrades.

Regeringen reagerade blixtsnabbt. Redan dagen efter ändrades en rad bestämmelser. Bland annat sänktes avgifterna för att få bedriva handel med öl, vin och sprit radikalt.

Jämförbart

Ungefär likadant gick det till i går. Bara två timmar efter domstolen i Luxemburg hade avkunnat sin dom hade vårdminister Ylva Johansson bilden klar för sig. Inga andra än Apoteket får sälja läkemedel, med eller utan recept, i Sverige.

Men i likhet med handlare Franzén kräver Krister Hanner förändringar. Hanner var vd i Bringwell som 2001 sålde tolv förpackningar plåster och tuggummi av märket Nicorette som är läkemedelsklassat.

Apoteket säljer allt som godkänts av Läkemedelsverket. Inom ett dygn ska det finnas i den enskilda butiken om de inte själva har det i lager.

Men insynen i processen är obefintlig. Det vill regeringen ändra på. Samtidigt införs möjligheten att överklaga.

Det tredje och sista som regeringen tänker förändra är informationen om läkemedlen. Den måste bli mer oberoende. I dag kommer den främst från producenterna själva.

Fick kritik

Hård kritik levererades i går mot Ylva Johansson och regeringens sätt att tolka domen. Men det vore märkligt om regeringskansliets otaliga jurister missuppfattat den i grunden.

Slutsatsen är alltså att de svenska monopolen klarar granskningen av EU:s mantelförsedda domare. Trots att många trodde motsatsen.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln