Ohlyeffekten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Därför kan han sitta kvar - trots avhoppen

Vänsterpartiet håller på att bli en sekt. Därför sitter Lars Ohly säkert i sadeln.

Trots alla avhopp och djup kris.

Stannar Vänsterpartiets ledare Lars Ohly har än så länge inte hoppat av sitt uppdrag.

Partisekreterare Pernilla Zethraeus meddelade i går att hon lämnar sitt uppdrag i samband med partikongressen i januari, nio månader före valet.

Det är det senaste i en rad spektakulära avhopp från partiet och från centrala poster i partiets toppskikt. Och ännu ett tecken på att riksdagens femte största parti är i djup kris.

Under Gudrun Schymans ledning breddades vänsterpartiet.

Kommunismen var redan struket ur namnet. Schyman ville - och lyckades - fånga in nya vänsterradikala grupper. Exempelvis feminister, miljöaktivister och pacifister.

Utvecklingen går nu i rakt motsatt riktning. Rader av "förnyare" lämnar vänsterpartiet och politiken. Kvar blir "traditionalisterna" kring Lars Ohly, Camilla Sköld Jansson och Kalle Larsson.

Fortsätter utvecklingen riskerar vänsterpartiet att bli en sekt, ett betydligt mindre parti än det varit de senaste tio åren.

Kommer att väljas om

Tecknen finns där redan. Enligt den färskaste väljarbarometern tänker 5,5 procent rösta på vänstern. Det är nära tre procentenheter eller 150000 personer färre än i förra valet.

Uppslutningen bakom Lars Ohly är ett annat tecken.

I normala fall stormar det kring partiledaren i krislägen. Medlemmarna ifrågasätter om han eller hon är rätt person för jobbet när opinionssiffrorna viker och partiet utmanas från alla håll.

Uppslutningen total

Men Lars Ohly sitter mycket säkert i sadeln. Det finns inget som tyder på att han inte kommer att omväljas med stor majoritet på kongressen i Göteborg.

Det är klassiskt sektbeteende.

I sekter blir man glad när avfällingarna lämnar. Uppslutningen bakom de renläriga i ledningen är total. Rörelsen blir mindre - men bättre. Åtminstone för dem som stannar.

Vänsterpartiets mest framgångsrika heltidspolitiker just nu är Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta. Där röstade 53 procent på vänstern i förra valet.

På hemsidan föreslår Henriksson nu att partiet lokalt går till val nästa år under namnet vänsterpartiet-fagerstavänstern. Det skulle vara en allians mellan den vanliga vänstern och dem som inte vill förknippas med vänsterpartiet på riksplanet.

Kreativt. Men vad säger Lars Ohly?

Vi har lämnat (v)

Vi har lämnat höga poster

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln