Netanyahu i krig med sin egen militärledning

Är Israel på väg att slitas sönder inifrån?

Premiärminister Benjamin Netanyahu är i krig med sin egen militär. Många reservister vägrar inställa sig för tjänstgöring i protest mot Netanyahus försök att lägga under sig mer makt.

Båda sidor menar att det försämrar Israels förmåga att försvara sig i händelse av en attack.

Följ ämnen
Israel

Många ledare har svårt att inse när det är dags att checka ut. Det gäller både autokrater och demokratiskt valda. Netanyahu är ett exempel på det senare.

Hans ambition är att till varje pris hålla sig kvar vid makten trots att rättegångar mot honom pågår där han står åtalad för korruption och hotas av fängelsestraff.

Istället för att fundera på om inte det bästa för landet vore om han åtminstone tillfälligt lämnade politiken i väntan på om han fälls eller inte.

Han har valt att samarbeta med högerextrema bosättarpartier och ortodoxt religiösa partier som normalt haft ett begränsat inflytande i israelisk politik.

Men extrempartierna är de enda som vill ingå i en regering där premiärministern är brottsåtalad.

Även om meningsskiljaktigheterna alltid varit stora i israelisk politik så brukar förhållandet mellan de styrande och militären oftast vara gott. Därför är det nästan chockerande att se hur Netanyahu hamnat i krig med den egna militären.

Häromdagen anklagade han överbefälhavaren och försvarsledningen för att ”försöka ta makten över staten”.

Netanyahus son Yair twittrade i veckan att ÖB Herzi Halevi ”är den sämsta ÖB vi har haft” för att han inte straffat de upproriska reservisterna. Ett inlägg som han senare tog bort.

Benjamin Netanyahu

Halvdiktatur

Militären har inte varit sen att slå tillbaka. Amos Malka, tidigare chef för den militära underrättelsetjänsten hävdar att ”Netanyahu är ett hot mot landets säkerhet”.

Grunden till konflikten är den lagändring som Netanyahu är på väg att driva igenom. Det israeliska parlamentet, Knesset, har röstat igenom en förändring som innebär att Högsta domstolens makt minskar. Regeringen ska med enkel majoritet kunna övertrumfa domstolens utslag.

I september ska HD själva pröva den nya lagen. Netanyahu har vägrat lova att respektera utslaget även om det går emot honom.

Många israeler ser förändringarna som ett avgörande steg mot att förvandla Israel från en demokratisk stat till en halvdiktatur. Ett Ungern, Polen eller Turkiet.

De senaste månaderna har landet skakats av otaliga våldsamma demonstrationer med krav på att Netanyahu drar tillbaka lagförslaget. Ett tag såg det ut som Netanyahu skulle lyssna. Inte minst eftersom president Joe Biden gjort klart att han såg mycket allvarligt på en sådan förändring. USA är Israels främsta allierade och ger varje år ett militärt stöd på 30 miljarder kronor.

Men än en gång satte Netanyahu sina personliga maktambitioner framför folkets vilja. För även om hans regering har en knapp majoritet visar så gott som alla opinionsundersökningar att bara 30 procent av Israels befolkning stödjer urgröpningen av HD:s makt.

Vägrar flyga

Netanyahu är bosättarpartiernas gisslan. För att inte dra tillbaka sitt stöd kräver de att Netanyahu driver igenom de förändringar han lovat. I annat fall faller regeringen och därmed den korruptionsåtalade Netanyahu.

Ett skäl till varför han vägrar ge upp är att Netanyahu med en svagare Högsta domstol hoppas kunna få stopp på rättegångarna mot honom eller i sämsta fall åtminstone utverka amnesti ifall han skulle bli dömd till fängelse.

Därför har Israel hamnat i den märkliga situationen att många inom militärledningen slåss för demokratins bevarande mot en folkvald regering.

Konkret innebär det att omkring 10 000 reservister i armén vägrat inställa sig för övningar. Där ingår bland annat flera hundra stridspiloter. De måste flyga regelbundet för att upprätthålla sin kompetens. Försvarsledningen har gång på gång varnat för att Netanyahus nya lag innebär att Israels försvar allvarligt försämras i händelse av krig.

Netanyahu är upprörd över att militären släpper data om den försämrade försvarsberedskapen. Han kräver att militären ska lägga locket på för att inte oroa allmänheten. Men militärledningen vägrar eftersom de hoppas att sanningen ska sätta så mycket press på Netanyahu att han stoppar lagändringarna.

Vi är vana att se Israel kriga mot den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza. Nu ser vi istället hur inbördes strider inom den judiska staten är på väg att slita sönder det land som efter andra världskriget var tänkt att bli ett hem för världens judar.

Ingen vet var det kan sluta men många varnar för inbördeskrig i Israel. Att Israel riskerar bli ett nytt Libanon.

Allt för att Netanyahu vill rädda sitt eget skinn och vägrar lämna makten.