Avgå, Lars!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-04-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan är bara: Hur länge dröjer det?

Det mest sannolika scenariot, just nu, är att Lars Leijonborg omväljs i höst. Men avgår under nästa år.

I helgen träffas hundratals folkpartister på partiets kommunala riksmöte i Örebro. Korridorsnacket kommer att handla om en enda sak – Lars Leijonborgs framtid som partiets ordförande.

Att han är på väg bort anses självklart. Den stora frågan är tidpunkten. Tre alternativ figurerar i de interna diskussionerna.

Akutbyte Lars Leijonborg ställer upp till omval vid landsmötet i september.

Men som Aftonbladets kartläggning visar stöds Leijonborg än så länge bara av en minoritet. 6 av de 24 länsförbunden vill ha honom kvar.

Elvaårsservice Nästa år firar Lars Leijonborg elvaårsjubileum som partiledare.

I folkpartiet finns en tradition av att inte byta partiledare på ordinarie landsmöten. I den andan skulle 2008 passa bra.

Valrestaurering Vid landsmötet 2009 är det ett år kvar till nästa val. Det är det senaste tillfället som Lars Leijonborg kan gå. Annars kommer folkpartiet att möta väljarna med honom vid rodret för fjärde gången.

Det mest sannolika scenariot, just nu, är att Lars Leijonborg omväljs i höst. Men avgår under nästa år.

Ske med värdighet

Partiledardiskussionerna har visserligen redan undergrävt hans auktoritet. Höstens landsmöte kommer att sarga honom ytterligare.

Men två saker talar för att Leijonborg den här gången klarar sig undan med blotta förskräckelsen.

Det ena är att alternativet inte upplevs som tillräckligt lockande. Den givne efterträdaren, skolminister Jan Björklund, är rapp och handlingskraftig. Men är han den karismatiske nytänkare som kan driva folkpartiet i ny, valvinnande riktning? Frågetecknen hopar sig.

Den andra är att partiets aktiva vill att partiledarbytet ska ske med ”värdighet”. Det betyder att Leijonborg, på papperet, ges möjlighet att själv bestämma när han ska gå.

I realiteten har partimedlemmarna redan avgjort frågan. Lars Leijonborg ska bort. Helst så snart som möjligt.

Staffan Lindberg

Följ ämnen i artikeln