Jag vill inte förstöra sagorna om Sverige

”Får man inte slå barn i Sverige?”, frågade en fransk bekant förundrat häromdagen.

”Min mamma var i Stockholm och hälsade på en väninna i somras och när hennes son var olydig berättade hon att det är olagligt att örfila barn där och att ingen gör det. Är det så?”

Det var ju frestande att svara ja rakt av.

”Ja, det är olagligt och ja, därför slår vi inte våra barn. Aldrig. Någonsin.”

Det finns i länderna kring Medelhavet en smickrande och väldigt oproblematiserad bild av Sverige.

Idéer om ett samhälle där resurserna fördelas jämnt, där ingen ­saknar tak över huvudet, där alla ska med.

Det är en skara människor som mer än några andra är skyldiga till att det låter som det gör, en liten men betydande lobbygrupp som har fritt tolkningsföreträde i frågan.

En grupp vars agenda tycks vara att bekräfta de förrädiska fördomarna om Sverige – eftersom de är så fina.

Jag pratar om utlandssvenskarna.

De som är födda i Sverige men bor utomlands och som förbluffande ofta och utan att blinka vidare­förmedlar bilden av en utopisk rättvisestat där alla barnen på dagis får vara lucia och där ingen någonsin lägger hand på dem när de kommer hem.

Jag vet inte hur många gånger jag hört svenskar i utlandet helt ogenerat förklara att vi inte har några hemlösa i Sverige och själv fått bita mig i tungan för att inte förstöra ­sagan om det snälla landet i norr.

Att nyansera bilden av sitt hemland är en konst som kräver kyla och självbehärskning.

Eventuellt lite sadomasochistiska drag också.

Det är så lockande att nicka instämmande i alla föreställningar om att allt är precis så bra som det kan vara uppe i norr, utom klimatet då.

Och precis där gör den slumrande­ patrioten i mig entré och min alldeles egen fosterlandskompass ställer sig irriterat i givakt.

När folk, mitt i all välmenande ­beundran, frågar om det här med att vi tar livet av oss så mycket i norr kanske hänger ihop med att vi trots allt lever i mörker i åtta månder om året?

För det här med att lite naivt hylla den svenska modellen får andra gärna ägna sig åt, men att gnälla på Sverige är ett privilegium som inga utom svenskarna ­själva borde åtnjuta.

Och alla vet ju att den ­höga svenska självmordsfrekvensen är en myt som har att göra med att vi redovisar fakta och inga påhittade ”olyckor” i vår dödsfallstatistik.

Dessutom är det faktiskt omväxlande med fyra olika årstider.

!

Nya rön på ett papyrusblad från 300-talet tyder på att Jesus var gift och hade kvinnliga lärjungar. Alltså kan katolska kyrkans ­celibattvång och förbud mot kvinnliga präster vara statuerade helt i onödan och baserade på ett missförstånd. Jag upprepar: 2 000 år av avhållsamhet och misogyni, två redan dåliga påhitt, helt i onödan. Kan man stämma nån här?

?

Mer än ett års väntan och längtan och oro var över. Det direktsändes webb-tv från presskonferensen och det livekommenterades på Aftonbladet.se. Alla ­ville ta del av berättelser, fakta och nyheter. Det var en historisk dag. Några överväldigade grät en skvätt, andra fick gåshud. Ögonblicket var äntligen här. Iphone 5 hade kommit.

Följ ämnen i artikeln