Går det att trappa ner papparollen?

På pappret tycker Sven Otto Littorin att föräldrarnas ansvar för barnen är superviktigt.

I verkligheten får han inte tiden att räcka till.

Lena Mellin.

Efter skilsmässan 2006 tog trebarnspappan Littorin ansvar för sina barn varannan vecka. I våras fick han nog, jobbet krävde för mycket. Han kom överens med exhustrun om att trappa ner till varannan helg.

Det är ett ställningstagande som går på tvärs med en av Moderaternas allra mest omhuldade ståndpunkter, föräldrarnas ansvar för sina barn.

I alliansens valmanifest nämns ordet barn 33 gånger. Bland annat slås fast att det är viktigt att både kvinnor och män ska kunna förena yrkesliv med ansvar för barn och familj.

I regeringsförklaringen några månader senare upprepades målsättningen. Både kvinnor och män ska kunna kombinera familjeliv med arbetsliv, och få vardagspusslet att gå ihop.

Gäller det inte statsråd? Kräver Reinfeldt för mycket av sin arbetsmarknadsminister? Är jobbet felorganiserat? Hur gör regeringens övriga småbarns- och tonårsföräldrar? Frågorna är många, men än vill Littorin inte ge något svar.

I Moderaternas eget handlingsprogram påpekas att det vuxna föräldra­ansvaret, barns rätt till vuxna föräldrar snarare än vuxnas rätt till sina barn, är ett nyckelbegrepp i modern familjepolitik.

Så sent som för ett par veckor sedan presenterade Littorins partikamrat, tvåbarnsmamman och justitieministern Beatrice Ask, ett förslag som ska klargöra föräldraansvaret, i det fallet för barn som begår brott.

–?Vi måste lyfta föräldrars ansvar och svårigheterna att ta det ansvaret, sa hon.

Enligt pressekreterare Karolin A Johansson vill ministern inte kommentera ex-hustruns stämning. Den handlar om privatlivet.

Å ena sidan är det så. Å andra sidan är det av allmänintresse om arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har svårt att leva privat enligt vad han som politiker lär.

Följ ämnen i artikeln