Det har aldrig kommit blod

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Är det någon som vet var min mödomshinna tog vägen? För själv känner jag att allting gick väldigt fort.

Vid 34 års ålder, i en brassestol, insmord i solfaktor 16, med kaksmulor kring munnen, förlorade jag min oskuld.

Och jag gjorde det tillsammans med hela Sverige.

Mödomshinnan finns inte. Har aldrig funnits. I alla fall inte i den bemärkelse som vi har känt till den tidigare. Mödomshinnan är en modern myt, och så här i efterhand tycker man förstås att någon borde ha upptäckt det tidigare.

Hur kunde vi upptäcka Antarktis innan vi upptäckte det här?

Det är 2006 och "bredband till hela folket" och laserkirurgi och hdtv.

Om mina barn får öroninflammation åker jag in till vårdcentralen i-stället för att rabbla ramsor och tända rökelse. Om jag inte vill bli med barn skaffar jag preventivmedel istället för att fösa iväg maken till stutabåset.

Jorden är rund. Man får inte håriga handflator om man runkar. Ett åskväder är en elektrisk urladdning och inte farbror Tor som sitter och slår på någonting med sin hammare.

Någonstans har jag intalat mig själv att jag är en hyfsat upplyst nutidsmänniska, i ett hyfsat upplyst samhälle. Men nu är jag inte längre så säker.

Nyheten om att det inte finns någon mödomshinna är inget annat än en sensationell världsnyhet. Borde inte ha varit något annat än en sensationell världsnyhet.

Breaking news.

Hymen does not exist!

Skicka in Lennart Nilsson med en kamera och sprid bilderna över hela jordklotet.

Till alla kvinnor som ligger och skär sig på bröllopsnatten för att det skall komma blod. Till alla unga tjejer som ligger på helspänn vid sin sexdebut för att de har fått lära sig att det är något som skall spricka och blöda. Till alla kvinnor som har blivit itutade att det finns något som kommer att avslöja dem om de någon gång har haft sex.

Som om Gud har plomberat oss som någon annan obruten förpackning.

Hupp, hupp, hupp... vad är det här. Jag trodde att du sa att det var första gången.

Så vad händer nu?

Ingenting.

Jorden har varit platt, och när vi får veta att den är rund är det bara en upplysning bland andra. Tone Bekkestad är inte tillbaks i rutan förrän i höst. Elbolagen gör fortsatta rekordvinster. Lipo-Slim, plåstret som skulle suga ut ett kilo fett genom fotsulorna varje natt när man sover fun-gerade inte i verkligheten.

Och nu över till vädret.

Är det bara jag som tycker att myten om mödomshinnan vänder upp och ner på hela min världsbild?

Rättsintyg har skrivits ut om "intakta mödomshinnor". I svenska moderna uppslagsverk och ordböcker står det fortfarande att mödomshinnan är en hinna som "spricker vid första samlaget". Det var inte speciellt länge sedan som Dagens Nyheter hade en artikel om invandrartjejer som kan få hjälp att få sina mödomshinnor ihopsydda av svenska läkare om de har förlorat oskulden. Och på Folkhälsoinstitutets hemsida kan man läsa att "Hennes lösning blir att låta sy ihop mödomshinnan." Professor Marc Bygdeman försvarar och förklarar operationen. Konsekvenserna för den unga kvinna som begär en sådan operation kan vara ödesdigra om läkaren vägrar att återställa hennes mödomshinna."

R-e-f-l-o-r-e-r-i-n-g. Det är för övrigt fackuttrycket för att restaurera en mödomshinna så att en kvinna förblir en ospräckt (och aldrig att det är någon som förklarar att det inte finns någon mödomshinna att restaurera).

En snabb rundringning i bekantskapskretsen, och alla har samma erfarenhet. I över 30 år har vi gått omkring och trott att vi har varit undantagen. Att hästar och simning och gymnastik (där folk på sin höjd har suttit med benen i kors och slängt upp röda bollar i luften) är förklaringen till att ingen av oss blödde vid sexdebuten.

Nu sitter vi här med ett utslängt utropstecken som har blivit ett frågetecken som har blivit hängande i luften.

Som om myten om mödomshinnan är en fråga som inte ens förtjänar ett svar.

Lena Sundström

Följ ämnen i artikeln