Mäklarna tror att vi är helt dumma

Missa inte helgernas helgarv, de stora drakarnas bostads­bilagor. Man kan hoppa över de pliktskyldiga artiklarna om inredning och bläddra fram till humorn; de extremt pretentiösa lägenhets- och villaannonserna.

Den som knäppt kort på semestern ser att fotografierna ljuger. De är utvalda, vinklade och beskurna för att det fula inte ska ­komma med. Bilder av utsikt mot vatten eller vidder är ofta tagna med långa teleobjektiv. Stylingen är synlig och opersonlig.

Det är texterna som fascinerar och lockar till skratt. De är illa skrivna, svävande och fyllda med förskönande omskrivningar. Språket är tillgjort och falskt föråldrat.

En tumregel är att ju större och snobbigare annonser, desto mer ­löjeväckande blir texterna. Riktigt fisförnäma mäklare använder ett sådant fikonspråk att luften borde gå ur vilken seriös spekulant som helst.

”Likt en kung har den tronat i många år på höjden och väckt både beundran och nyfikenhet.”

Så beskriver en mäklare ett ganska ordinärt rödmålat hus på 144 kvadratmeter.

En kåk är ”belägen i söder”. Men eftersom hus brukar ha fyra väggar kunde de lika gärna ha skrivit ett annat väderstreck.­ ”Fantastiska solnedgångar i väster” vittnar, föga överraskande, om att jorden inte bytt bana.

”Via husets eleganta entré kommer man in i hallen”. Ja, hur fan skulle man annars komma in?

Det finns ”möjligheter att sätta sin egen prägel” och att ”njuta ett varmt bad året om”.

Obekväma boytor beskrivs som ”härlig vindskaraktär” eller ­”nivåskillnader förstärker mys­faktorn”.

Man kan få ”bekväm access till de privata delarna”. Nej, det syftar inte på petting. De menar att det finns en dörr till sovrummet. Ett ”vidbyggt förråd, kan även användas som ­bastu”. Visst, om man först ­isolerar och installerar ugn, lavar och dusch.

”Ljusinsläpp” är det vi andra kallar fönster. Men det kan finnas utomhus också: ”Fantastiskt ljusinsläpp ­genom trädkronornas bladverk”. ­Vilket borde bli ännu bättre på ­vintern, när träden är avlövade.

En tomt är ”bergbunden”, således utan grönska. ”Inslag av trä skänker värme till det vita kaklet”. Snålt med keramik alltså. Öppen spis kallas ­alltid eldstad. Som ”skapar stämning att njuta”. Och vad betyder ”full ­takhöjd”? Att man slipper böja sig ­inomhus?

Många av favoritorden om döda ting används sällan i andra sammanhang: ”skänker, förvärvar, stilsäker, betjänar, utbjuder, välkomnar”.

Och en bostad ligger aldrig bredvid eller i närheten av något, utan alltid ”invid” eller ”angränsande”.

Storleken ”omfattar”, ”utgörs” av eller ”disponerar” ett visst antal kvadratmeter. Som kan ­”upplevas” positivt, eller vara ”generösa”.

Och duger det inte med ”storstadssorl” så kan man alltid skriva ”rogivande”.

Är det mäklarna som är dumma i huvudet? Eller tror de att kunderna är det?

Fakta: Stenkast

Hur långt är ett stenkast? Svenska Akademiens Ordbok beskriver begreppet så här:

måttsord , betecknande en sträcka motsv. så långt en ­ordinärt utrustad person orkar kasta en sten (vanl. uppfattat ss. varierande mellan 30 o. 75 m).

För dagens mäklare tycks måttet än mer tänjbart. Allt en spekulant kan tänkas vilja ha ligger alltid inom ett stenkast.

Följ ämnen i artikeln