Hälften är för, hälften emot euron i Sverige

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-12-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Frågan är inte om vi ska byta valuta - utan när

Hälften av svenska folket vill att kronan skrotas.

Lika många är emot.

Det visar en pinfärsk Sifoundersökning.

Enligt Svenska Dagbladets Sifo har stödet för ja-sidan ökat med säkerställda fem procent sedan juli. I dag vill 43 procent byta kronan mot euro.

Nejsidan är i stort sett lika stor som i somras, 43 procent nu jämfört med 44 procent då. Gruppen som inte vet vad de tycker har minskat till 13 procentenheter.

Ska man vara riktig ärlig pågår en gigantisk desinformationskampanj. Medier och makthavare är lika ansvariga.

Det är nämligen inte frågan om vi ska gå med i EMU eller inte. Den relevanta frågan är när vi ska binda kronans växelkurs och byta sedlar och mynt.

EMU:s första fas inleddes redan för tio år sedan. När Sverige blev medlem i EU blev vi automatiskt medlem även i den ekonomiska och monetära unionen. Från den har Sverige varken begärt eller fått undantag. Sverige är med i EMU.

Vi får rösta - när vi röstar "rätt"

Däremot ligger vi efter de EU-medlemmar som i morgon natt byter sedlar och mynt. De har gått vidare till EMU:s tredje steg. Det gjorde de den 1 januari 1999 genom att låsa sina gamla valutor till euron. Därmed upphörde de gamla valutorna i princip att existera - utom som sedlar och mynt. Nu skrotas också de.

Sverige har, i likhet med Danmark och Storbritannien, stannat i EMU:s andra fas. Frågan är inte om dessa länder ska byta valuta. Utan när.

Statsminister Göran Persson är inställd på att genomföra den utlovade folkomröstningen om valutabytet under nästa mandatperiod. Det betyder i praktiken någon gång mellan november nästa år och november 2005.

Avgörande blir när regeringen bedömer att en majoritet kommer att rösta ja. Om de ledande partierna inte tror att svenska folket röstar "rätt" skjuts folkomröstningen på en mycket obestämd framtid.

Det medges att det är ett cyniskt sätt att uttrycka saken. Man kan dock som Göran Persson klä det i en mer tilltalande språkdräkt: "Det är ingen idé att anordna en folkomröstning om man inte tror att det resulterar i en förändring", säger han. Betyder samma sak, låter trevligare.

Kronan måste visa sitt värde

Efter ett ja i en folkomröstning kommer det att dröja omkring två år innan Sverige skrotar kronan och får kungen på baksidan av euromynten i stället.

Först ska kronan, som nu har en helt rörlig växelkurs, visa att den har ett stabilt värde. Dit är det för närvarande långt. Därefter vidtar de rent praktiska förberedelserna för bytet, vilket också tar tid.

Göran Persson räknar med att Sverige bytt valuta 2005. Den tyske musikern Deutschmark Bob är snabbare. Från och med nu heter han Euro Bob.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln