"Socialtjänsten har makt och vi vill se maktens ansikte"

Weigl om rättegången i Mark - tre åtalas för tjänstefel

Begick en politiker och tre socialarbetare i Mark ett brott när de omplacerade två små barn? Deras personliga ansvar utreds nu i relativ obemärkthet i Borås tingsrätt – en oerhörd förstagångshändelse.

Åklagare Håkan Johansson fattade det unika beslutet att åtala tre tjänstemän och Ann Hjertén, socialutskottets dåvarande ordförande, för tjänstefel i ett barnärende. "Markskandalen", har det kallats. Ett syskonpar, förskolebarn, rycktes 2009 i Mark utan förvarning upp från det enda hem de kände till.

Socialtjänsten kritiserade senare händelsen, inga brister fanns i familjehemmet, visade det sig.

Politikern och tjänstemännen gjorde fel, men var det även olagligt? Säkert är det inte. De hade att följa socialtjänstlagen, en fluffig ramlag om barnens bästa. De hävdar självfallet att så skett.

Oavsett, jag tror att vi kommer se fler liknande fall i domstol. Den rådande dogmen har varit att inte "hänga ut" enskilda socialtjänstemän som råkat göra fel.

Men ett allt mer individualiserat samhälle behöver nya synsätt, nya tongångar. Socialtjänsten har makt och vi vill se maktens ansikte.

Jag tänker på Karlskrona, just nu i blickfånget med misstänkt mord på en åttaåring och en socialtjänst i blåsväder.

Jag tänker på de många som ringer mig, fyller min mejlbox och trängs i sociala medier med vittnesbörd om påstådda övergrepp från socialtjänsten som tagit deras barn, alternativt inte tagit.

Jag tänker även på socialcheferna i Krokom där en utfryst anställd begick självmord. Åtalet dömdes ut, men de fälldes i februari för vållande till annans död.

Och jag tänker på att när vi avskaffade det gamla tjänstemanansvaret och styrde om mot disciplinåtgärder kan vi ha förlorat en viktig valör. Få kritik på papper är en sak, tvingas sitta i domstol en annan.

Återstår gör den stora ansvarsfrågan. Barnskydd tycks inte fungera. Socialarbetare kan ingripa för barn utan att ha någon specifik utbildning om barns behov. Så har staten inrättat det.

Det ansvaret är ansiktslöst.

Följ ämnen i artikeln