Putins kompisar i Europa valets stora segrare

Största parti i Frankrike, Österrike och Italien.

Näst största i Tyskland.

Vladimir Putins högerextrema kompisar i i Västeuropa tog hem storslam i EU-valet.

Mardrömmen för de som hoppats på ett mittenorienterat Europa blev sann.

Men det är ändå oklart hur mycket de högerextrema kommer att få att säga till om.

Ändå måste kvällen beskrivas som en triumf för Putin. I alla stora länder i Europa gick hans kompisar fram kraftigt jämfört med EU-valet för fem år sedan.

Det innebär sannolikt att Europas stöd till Ukraina kommer att ifrågasättas alltmer. Något som står högst upp på Putins önskelista. Det blir lättare att splittra Europa vilket varit hans mål hela tiden.

I Frankrike, EU:s näst största ekonomi, blev Marine Le Pens Nationell Samling, med en historia av antisemitism, det största partiet med över 30 procent av rösterna. Dubbelt så mycket som president Macrons parti som med nöd och näppe lyckades komma tvåa.

Förlusten var så stor och så förnedrande att Macron på stående fot beslöt att utlysa nyval till parlamentet i slutet av juni. Uppenbarligen  hoppas han kunna visa att segern för Nationell Samling var resultatet av missnöjesröstning och när fransmännen tvingas välja till det egna parlamentet så kommer man att rösta på de mer liberala krafterna.

Nationell Samlings partiledare Marine Le Pen tillsammans med huvudkandidaten i EU-valet, Jordan Bardella.

Återstår att se om hans chansning går hem.

I Italien, EU:s tredje största ekonomi, blev Italiens bröder, ett parti med rötterna i nyfascismen störst.

I Österrike segrade högerpopulistiska FPÖ med rötter i nazismen trots en rad skandaler de senaste åren.

Praktskandal utan betydelse

I EU:s största land Tyskland blev extremiststämplade Alternativ för Tyskland, AfD, nästa största parti efter högerpartiet Kristdemokraterna. Men i östra Tyskland blev man störst.

Detta trots att partiets toppkandidat Maximilian Krah bannlysts från att delta i valrörelsen sedan hans assistent i EU-parlamentet greps misstänkt för att ha spionerat för Kina. Själv hävdade han att inte alla som ingick i den tyska paramilitära gruppen SS under andra världskriget var brottslingar.

Högerextrema partiet Alternativ för Tyskland.

Men denna praktskandal verkar bara ha haft marginell inverkan på valresultatet. AfD har lidit mer av att vänsterpolitikern Sarah Wagenknecht bildat ett eget vänsterpopulistiskt parti som plockat upp några av extremhögerns hjärtefrågor som migrationen och kraven på stopp för tyska vapen till Ukraina.

Hon har lyckats plocka röster från AfD. Men även hon går i praktiken Putins ärenden och tycker att Ukraina nu ska förhandla med Ryssland om fred.

I Belgien blev högerextrema Vlaams Belang näst störst. I Nederländerna fick anti-islamiska Geert Wilders parti sju platser i parlamentet efter att tidigare inte ha haft några alls.

Geert Wilders, partiledare för nederländska Frihetspartiet.

I och med det här valet är det bara att konstatera att högerextrema partier av olika schatteringar har blivit normaliserade. De är numera en del av det etablerade politiska landskapet. Det går inte längre att skrämma väljarna med högerextremism.

Det är rena revolutionen jämfört med hur det såg ut för 10-15 år sedan då dessa partier betraktades som paria som ingen av de etablerade politikerna ville ta i med tång.

Tidö-samarbete i EU

I stort sett är det bara i Sverige och Finland som extremhögern inte firade triumfer i valet.

Men trots deras starka resultat är det inte säkert att de får så mycket direkt inflytande. Avgörande blir om den konservativa partigruppen EPP, där svenska moderaterna och tyska CDU ingår, fortsätter att samarbeta med den socialdemokratiska och liberala gruppen. EPP är en annan av valets vinnare.

Det är fullt möjligt att EPP istället väljer att samarbeta högerut. Ett Tidö-samarbete på Europanivå.

Uttalanden i den riktningen har hörts från bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (som tillhör EPP) som hyllat sitt samarbete med Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Meloni är godkänd därför att hon stöttar Ukraina, säger att hon är för EU och rättsstaten. Men i Italien har hon en helt annan framtoning. Så frågan är var hon står egentligen.

Italiens premiärminister Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens Bröder har fascistiska rötter.

Många av de nationalistiska högerpopulistiska partierna är inbördes oense framförallt när det gäller synen på sanktionerna mot Ryssland och kriget i Ukraina. Många vill sluta skicka vapen till Ukraina och tvinga president Zelenskyj att förhandla om fred med Putin.

Vill inte längre lämna

Von der Leyen, Ulf Kristersson med flera konservativa ledare har sagt att de inte kommer att samarbete med ryssvänliga extrempartier till höger eller vänster. Där finns exempelvis franska Nationell Samling som ser ut att bli det största partiet av alla i EU-parlamentet men som ändå får ett mycket begränsat inflytande om de fortsätter med sin ryssvänliga linje. 

En annan stor förändring är att de högerextrema partierna i kraft av sina framgångar inte längre förespråkar att deras länder ska lämna unionen. Istället ska man försöka ändra EU inifrån.

Där kan klimatfrågan hamna i fokus. Extremhögern är generellt motståndare till alla radikala klimatåtgärder vilket kommer att göra det svårare att få ner utsläppen i tid.

Inte minst eftersom de gröna partierna gick tillbaka nästan överallt utom i Norden. 


Runtom i Europa skördar extremhögern stora framgångar i EU–valet, men i Sverige har det gått bäst för vänstern. Varför blev det så? Och vad händer nu? Ställ dina frågor om valresultatet till Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson.

Denna chatt är stängd.

  • Wolfgang Hansson
    10 juni08.45

    Med den frågan så avslutar vi chatten.

  • 10 juni08.45

    Varför är du så rädd för dem högerextrema nationalistiska?, Vänsterextremister är isåfall också väldigt farliga?

    Lukas

    Jag är inte rädd för dem. Jag kan bara konstatera att de driver frågor eroderar demokratin. Det gäller även vänstextrema. Se på utvecklingen i Ungern där regeringen lagt under sig både media och rättsväsende. En sådan utvecklingen vill åtminstone inte jag se i resten av Europa.

    Wolfgang Hansson
  • 10 juni08.42

    Kommer center-högerkoalitionen hålla under hela valperioden??? Eller kommer trycket från extremister från båda kanter att skjuta samarbetet i sank

    Calle

    Jag ser framför mig hur den största partigruppen, EPP (konservativa) kommer att styra utvecklingen. De kommer mestadels att försöka komma överens med den socialdemokratiska och liberala gruppen men i enskilda frågor kan de tänka sig att samarbeta med en del av de högerextrema partierna. Det kan exempelvis gälla klimatet och migrationen. Det bådar inte gott för Europas fortsatta klimatarbete om man vill se snabba utsläppsminskningar.

    Wolfgang Hansson
  • 10 juni08.40

    Apropå högerextremismens framgångar, hur mycket av ryska påverkanskampanjer har kunnat spela roll ?

    karin

    Det har kommit många rapporter om ryska påverkansoperationer under våren och försommaren. Men först djupare undersökningar kan visa hur stor påverkan de haft. Den högerextrema trenden verkar vara så stark att den kanske inte behöver så mycket hjälp från Ryssland.

    Wolfgang Hansson
  • 10 juni08.37

    Du sa att det största partiet i Italien är bland Putins vänner, men mig veterligen så har FdI och Meloni en mycket tydlig ställning för Ukraina och NATO, så utveckla gärna.

    AV

    Meloni har under sin regeringstid firat med EU och ställt upp på sanktioner mot Ryssland och vapen till Ukraina. Hon gör det medvetet för att få en ledande roll i Europa. Men på hemmaplan har hon en helt annan framtoning. Vad hon verkligen tycker och hon hur hon kommer att agera framöver återstår att se. Hon är fortfarande väldigt kärvänlig med exempelvis Ungerns Organ som är Putins trojanska häst i Europa.

    Wolfgang Hansson