Kriget en påminnelse om att den nya tekniken gör världen sämre

Teknologin hjälper oss att leva längre och demokratiserar samhällen. Samtidigt är kriget mellan Israel och Hamas en smärtsam påminnelse om att den nya tekniken även gör världen sämre.

Fråga den före detta porrstjärnan Mia Khalifa.

Informationskrigen är här för att stanna. Först Ukraina och nu Mellanöstern. Det är som att vi lever i en skräckfilmsversion av Bill Murray-klassikern ”Måndag hela veckan”. Men med ett viktigt tillägg: Allt är på riktigt. Förutom när det inte är det. Genom cyberattacker sprids desinformation om kriget på de alltmer asociala plattformarna utan ansvariga utgivare. Samtidigt som pålitlig information inte når fram. De israeliska myndigheternas sajter släcks, liksom Israels största engelskspråkiga nyhetstidning, Jerusalem Post, som legat nere från och till. Inte heller maten och strömmen når fram på grund av cyberattackerna som enligt Wall Street Journal finansieras med hjälp av kryptovalutor. Den israeliska polisen ska ha lyckats frysa några av terroristernas digitala konton, men det är betydligt lättare sagt än gjort.

 
De senaste dygnens blodiga scener är skrämmande bevis på vad som kan hända när ny teknik hamnar i fel händer. Hamas attackerar inte bara de israeliska barnfamiljerna i deras hem. Hackare attackerar även Israels infrastruktur genom att slå ut kraftverk och varningssystem. Ett exempel är att appen RedAlert, som varnar allmänheten för raketskjutningar, hackades och skickade ut en notis om en falsk kärnvapenattack. Israel vill inte vara sämre, så nu har även de skickat sina tech-krigare till fronten.

Rök stiger från Gaza efter ett av de israeliska bombattackerna. Bilden är från i torsdags.

Teknologin har även gett oss nya plattformar som numera är primära informationskällor för många. Framför allt yngre. Vilket är allt annat än oproblematiskt. Att följa kriget på X, Instagram, TikTok och Facebook kräver en magisterexamen i journalistik och krigsrätt. Desinformationen flödar och Den Stora Massans intressen dikterar nyhetsagendan totalt. Krigsbrotten slår som spön i backen i takt till Israels bomber och Hamas påstådda bäbishalshuggningar. Men den ende som lyckas bli cancellerad är den före detta porrstjärnan Mia Khalifa som fick kicken från Playboys kreatörsplattform med buller och bång efter att hon postat ett inlägg på X där hon skrev: ”Can someone please tell the freedom fighters in Palestine to flip their phones and film horizontal.”

Mia Khalifa den 2 mars 2023 i Paris.

Medan vi sov har 30-åriga Khalifa sadlat om till poddare på den där vuxentidningen som de flesta trodde gick i graven med dess lika legendariske som ökände grundare Hugh Hefner. När kriget blossade upp ville Khalifa, som växte upp i Libanon, bidra med egen expertis och tipsade därför Hamaskrigarna om att horisontella bilder är mer effektfulla. Men där drog Playboy gränsen och rev kontraktet. Medan allmänheten, oavsett politisk färg, främst var chockad över att Playboy har en kreatörsplattform.

 
Om det var bättre förr? Såklart inte. Teknologin har gjort världen bättre i oändligt många avseenden. Men kriget mellan Israel och Hamas är en smärtsam påminnelse om teknologins makt och förödande potential. Jag hoppas att vi inte viftar bort riskerna utan istället kraftsamlar för att minimera dem och vågar bromsa utvecklingen när och där det behövs – även när blodet inte rinner.