Gunnar Strömmer, här har du en möjlighet att infria ett löfte!

Gunnar Strömmer (M), Sveriges justitieminister.

Lagrådet sågar regeringens plan på tillfälliga id-kontroller.

Justitieminister Gunnar Strömmer, här har du en utmärkt möjlighet att infria ett löfte.

Lagrådet, den myndighet som granskar nya paragrafer innan de träder i kraft och som i den bästa av världar lyckas stoppa de värsta dumheterna, har varit i farten igen.

I fredags publicerade justitieråden sin analys av regeringens förslag på tillfälliga förbud att transportera personer utan id-handlingar till Sverige om migrationsströmmarna skulle öka.

Dessa jurister har sannolikt åldrats i förtid av att behöva protestera mot febriga politikerdrömmar från den nuvarande och den förra regeringen om allt från att kunna panikstänga Öresundsbron till alla nya tvångsmedel, det ena hemligare än det andra.

Än en gång är de mycket kritiska.

De tycker exempelvis att det är orimligt att tågbolag och rederier kan åka på saftiga sanktionsavgifter utan att staten ska behöva bevisa att id-kontroller inte har genomförts.

Dessa böter ska uppgå till minst 30 000 kronor och som mest 250 000. Men gäller det per transporttillfälle eller per person? Skillnaden är inte oväsentlig.

Något svar på frågan finns dock inte i förslaget.

”En sådan reglering framstår inte vare sig som proportionerlig eller rättssäker”, fräser juristerna. Det är inte svårt satt hålla med.

Det påpekas också att delar av förslaget kan strida mot praxis som har skapats av EU-domstolen samt att det vore ”direkt olämpligt” om riksdagen gick med på att ge regeringen ett ”närmast obegränsat utrymme” att fylla den luddiga lagen med eget innehåll.

Ord och inga visor. Och vem vet hur en regering i en framtid vi inte vet någonting om skulle använda verktyget.

Men än är dessa knasigheter inte verklighet. Än finns möjligheter att stoppa eländet.

Här har den moderata justitieministern Gunnar Strömmer en utmärkt möjlighet att visa att han menade allvar då han 2018 sa att ”det är djupt skadligt att bortse från Lagrådets invändningar”.

Udden den gången var riktad mot den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Och i sak hade han alldeles rätt.

Ta bara den hopplösa gymnasielagen. Lagrådet skrev att ”gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas.” Men Stefan Löfven & co körde på.

Men nu gryr en ny morgon! Och en regering som inte direkt har rosat marknaden med infriade vallöften har en chans att rehabilitera sig.

Ebba Busch viftade med en falukorv och sa att det har blivit för dyrt att vara svensk, sedan dess har det blivit dyrare, hennes dribblande med elstödet ska vi bara inte tala om, Liberalerna hojtade om 16 nya miljarder till skolan, pengar som ännu inte hostats upp, Moderaterna lovade skattehöjningsstopp, nästa år betalar i stället fler än någonsin statlig inkomstskatt, säkerhet och trygghet skulle öka...

Vi ska dock inte hoppas för mycket på justitieministern. Det där han sa om Lagrådet var på den tiden då han var mer jurist än politiker och var på vippen att avgå som partisekreterare om Moderaterna inte slängde ett förslag om anonyma vittnen i papperskorgen.

Numera är Strömmer betydligt mer politiker än jurist. Anonyma vittnen är på gång. Och Lagrådet gäspas det lika mycket åt som under sossetiden.

Tidigare i år lades exempelvis en ny terroristlag fram, trots att den hade sågats.

Möjligen lyssnar regeringen på kritiken och modifierar förslaget en smula. Men vi får dessvärre räkna med att dessa dumheter drivs igenom.