Elon Musk dödade Twitter för att rädda världen

”Men vad många inte vet är att Elon Musk dödade Twitter med vilje”, skriver Nicklas Hermansson.

Blodet efter tidernas mest spektakulära varumärkesmord hade knappt stelnat när Elon Musk välkomnade tillbaka wannabe-nazisten Ye.

Ingen borde vara förvånad.

Mr X har försökt att rädda världen hela sitt liv. Genom att döda Twitter gör han mänskligheten ytterligare en tjänst.

”Vad händer?”. Det är frågan som Twitteranvändarna har mötts av de senaste 17 åren när de har loggat in på den sociala plattformen de älskar att hata. Men i maj gör Elon Musk en liten korrigering. Han lägger till ett utropstecken i slutet av meningen. Syftet är att skruva upp tonläget ytterligare på en plattform med sällsynt generösa svängdörrar för högerextremister, konspiratörer och anti-woke-troll. En detalj – med stora konsekvenser – som summerar hans första år som Twitterägare väl. Kaos. Anarki. Fiasko. Tro mig. Elon Musk vet exakt vad han gör.

Den 23 juni byter Twitter namn till X. Chocken är total. Bye, bye, Blue Bird. Världens alla marknadsförare sliter sitt hår. ”Vad händer?!”, ropar de i kör och förklarar nyktert att världen aldrig tidigare upplevt ett liknande varumärkesmord. Den nya vdn Linda Yaccarinos förklaring förvärrar situationen eftersom den uppenbarligen var skriven av någon som levt för lite, mest troligen en chattbot.

Den nya vdn Linda Yaccarinos förklaring till namnbytet.

Den nya loggan skapades över en natt av en av Musks skrivbordssoldater. Varumärkesexperterna rasar. De har aldrig sett en fulare logga. ”Vad händer?!”, ropar de i kör och förklarar nyktert att den nya loggan konnoterar dystopi och skolskjutningar, medan andra är mer kreativa i sina recensioner.

Varumärkesexperter rasar över den nya loggan.

Elon Musk gnuggar sina händer belåtet och låter installera den nya loggan på byggnaden han hatar i staden han hatar för att ingen ska missa att han har bytt namn på företaget han egentligen hatar. Eftersom Musk inte har något tillstånd åker skylten ner redan efter tre dagar, men de nydöpta konferensrummen i huvudkvarteret i San Fransisco står kvar: ”eXposure”, ”eXult” och ”s3Xy”.

Lördagen den 29 juli får årets mest spektakulära True Crime-drama sin upplösning när Elon Musk sätter den sista spiken i Twitterkistan. Det är då som han välkomnar tillbaka den bipoläre wannabe-nazisten Ye, tidigare känd som artisten Kanye West. Ye portades från Twitter i december efter att ha publicerat en swastika och en rad antisemitiska uttalanden. Men herregud, det var ju länge sedan.

Men vad många inte vet är att Elon Musk dödade Twitter med vilje. Vi som har följt killarnas kille under en längre tid vet att han gjorde det medvetet för att rädda mänskligheten från totalt förfall. Ingen har spenderat mer tid på Twitter än han. Därför vet han att det är en tidslukare som dödar all koncentration och kreativitet till förmån för hat och hot. Glöm deep-thinking. Och all kreativitet går åt att skapa innehåll som algoritmen gillar och det gör oss gradvis dummare. Om det inte vore för Musk hade vi kastat bort otaliga timmar till på att doomscrolla och låtsas vara uppdaterad om vad som händer i världen.

Lördagen den 29 juli välkomnas Kanye West tillbaka till appen.

Men hur hamnade vi här? Precis som med det mesta började det med kärlek. Fast i det här fallet: olycklig kärlek.

I mars 2022 blir det officiellt att Elon Musk och flickvännen Grimes har separerat. Elon Musk spenderar den nyvunna egentiden på Twitter där han eldar upp De Unga Ensamma Männen med en energi som forskare hittills endast har hittat i nyskilda män. En månad senare står det klart att han vill köpa hela plattformen. Vilket är fullt rimligt, han har ju redan alla bilar. Prislappen slutar på 44 miljarder dollar. Det är inte gratis att rädda världen.

Det kommande året blir en uppvisning i hur man bränner ner en kulturkyrka. Man kan anklaga Elon Musk för mycket, men han har verkligen gjort allt i sin makt för att döda Twitter sedan han köpte den sociala plattformen för knappt ett år sedan. Han sparkar 80 procent av sina anställda, benådar portade sexister och rasister, mixtrar med algoritmerna och kräver 100 spänn i månaden av alla som vill ha verifierade konton. Plattformen fylls med hat, hot och porr. Appen kraschar. Annonsörerna flyr. Men Musk är inte klar. För att försäkra sig om att vara dagens snackis varje dag fyller han användarnas tidslinjer med sig själv genom att ge sina egna tweets superexponering.

Fienderna vädrar blod. Nya ”Twitter-dödare” lanseras. Bluesky. Mastodon. Och till slut nappar även kopieringskungen Mark Zuckerberg. Metas vd uppfann Facebook när han var 19 år och har därefter byggt sin karriär på att kopiera andras framgångsrecept. Den här gången heter produkten Threads. Men det satt långt inne. Nyheten om att Meta ska släppa en Twitter-kopia kommer bara några veckor efter att Elon Musk utmanat Zuckerberg i en MMA-fajt – och ifrågasatt hans manlighet.

Nyheten om att Meta ska släppa en Twitter-kopia kommer bara några veckor efter att Elon Musk utmanat Zuckerberg i en MMA-fajt – och ifrågasatt hans manlighet.

Elon Musk vet vad han gör. Han, om någon, vet att REAL INNOVATION kräver konkurrens. Tjocka katter gör inte världen bättre. Tvärtom. Monopol cementerar världen. Twitter var en tjock katt i textvärlden. Ohotad. Men nu när liket är begravt öppnas spelplanen för nya aktörer som i bästa fall kan skapa världar som premierar kreativitet, empati och meningsfulla samtal. Så länge odjuret Twitter levde var det en utopi. Nu kan det bli verklighet. Och vi har Elon Musk att tacka för allt.

Elon Musk är en osentimental vetenskapsman som bryter ner problem i minsta detalj för att förstå THE BASICS. Det är därför som han ofta hittar mer innovativa och effektiva lösningar än andra. Ett exempel är rymdbolaget SpaceX födelse. I stället för att acceptera att det är superdyrt att bygga rymdraketer bröt han ner problemet till dess mest grundläggande delar. Han synade kostnaderna för allt från råmaterial till personal och produktion. Och genom att backa bandet hela vägen upptäckte han att det gick att bygga billigare rymdraketer, vilket resulterade i skapandet av SpaceX.

Självklart gjorde han samma sak med Twitter. Twitter blev Elons Musks rebound-ligg efter Grimes. Sen blev han kär och tappade förståendet, tills han backade bandet och insåg att han måste mörda den blåa fågeln för att göra världen bättre. Och det är precis vad Elon Musk föddes till att göra. Elbilar, rymdinternet, solenergi, hjärnimplantat och billigare rymdresor. Elon Musk är utan tvekan vår generations främste atom-entreprenör. Att döda Twitter borde egentligen ha varit omöjligt. Men du kan alltid lita på Elon Musk.