Därför vill republikanerna ställa Biden inför riksrätt

Demokraterna ställde Donald Trump inför riksrätt två gånger.

Nu vill republikanerna hämnas genom att göra samma sak mot Joe Biden även om de helt saknar bevis.

Men det handlar också om ett internt krig inom republikanerna där talmannen Kevin McCarthy försöker rädda sitt jobb.

Det normala är att man utgår från någon form av bevis innan en riksrättsprocess inleds som i slutänden kan det resultera i att presidentens avsätts.

Republikanerna hoppas i stället att själva processen, där Joe Bidens tid som vicepresident till Barack Obama och hans son Hunter Bidens affärer granskas, ska leda till att det dyker upp bevis mot Biden.

Riksrätt brukade vara en väldigt ovanlig åtgärd i amerikansk politik. Nu verkar det vara det nya normala.

Donald Trump hade knappt tillträtt förrän ropen på riksrätt började höras i det demokratiska partiet. Detsamma har gällt för Biden som ända sedan han vann valet 2020 fått ett antal högerradikala republikaner att ropa efter riksrätt.

Det som var tänkt som en yttersta åtgärd för att få bort en president som missbrukade sin makt har i det starkt polariserade politiska klimatet blivit ett instrument för att smutskasta motståndarna.

Joe Biden.

 

Republikanernas anklagelseakt om korruption är ovanligt tunn.

De försöker hävda att president Biden på något sätt dragit nytta av sonen Hunters affärer. Eller att Biden på något otillbörligt sätt fixat toppjobb i styrelser och högas ersättningar till sin son.

Allt det här har republikanerna redan granskats under nio månader utan att några bevis har kunnat hittas för att Joe Biden begått några oegentligheter.

Hunter Biden har uppenbarligen stora problem, eller har åtminstone haft, med droger och sprit. Men det kan knappast läggas Joe Biden till last.

Säkert har han också kunnat utnyttja sitt familjenamn för sin affärsverksamhet. Men ingenting tyder på att Joe Biden skulle ha spelat någon roll i sonens affärsverksamhet.

Men nästa år är det presidentval och högerfalangen inom det republikanska partiet hoppas att ett riksrättsåtal ska kunna förstöra Bidens chanser att bli återvald.

Men det är långt ifrån säkert att republikanerna kan få ihop en majoritet för att rösta igenom ett åtal. Deras majoritet är bara fyra röster och ett antal av partiets kongressmän är rädda att ett åtal utan grund ska slå tillbaka mot dem och partiet.

Kevin McCarthy.

Att talmannen Kevin McCarthy ändå väljer att inleda en riksrättsprocess handlar lika mycket om hans egen överlevnad som om eventuella brott Biden begått.

McCarthy hänger löst och kan när som helst avsättas av högerfalangen inom partiet. Med riksrättsförfarandet hoppas han göra dem nöjda och neutralisera hotet mot sin egen maktställning.

Han hoppas också att kunna få dem på sin sida för att undvika en nedstängning av federala myndigheter i slutet av månaden.

Samtidigt tar han risken att åka på ett pinsamt nederlag om han inte lyckas få majoritet för ett riksrättsåtal när förundersökningen väl är klar. Den kan ta allt från några veckor till flera månader.

Om det i kongressens undersökning inte kommer fram några graverande uppgifter om Joe Biden kan presidentens utnyttja det i valrörelsen och peka på hur republikanerna driver ett politiskt spel bara för att bli av med honom.

Donald Trump.

I vilket fall löper Biden minimal risk att bli avsatt. Det är representanthuset som väcker åtal men det är kongressens andra kammare, senaten som fäller domen. Minst två tredjedelar av senaten måste rösta för en fällande dom för att presidenten ska tvingas bort.

I dagens läge har demokraterna en knapp majoritet i senaten vilket gör att en fällande dom är otänkbar såvida inte helt nya och förödande bevis dyker upp mot Biden.

Trots att åtalen mot Donald Trump var betydligt mer motiverade och väl underbyggda var det även i hans fall mer eller mindre klart att han skulle frikännas eftersom majoriteten av republikanerna följde partilinjen.

I det här fallet har jag svårt att se att en enda demokrat skulle rösta för en fällande dom ifall det blir ett åtal.

Men redan själva processen skadar tilltron till politiken i USA och får landets styre som att framstå som en bananrepublik.

Redan har fyra åtal väckts mot den förre presidenten Donald Trump som leder överlägset i opinionsmätningarna om vem som blir republikanernas presidentkandidat nästa år.

Trump ska bedriva valrörelse samtidigt som han ska närvara vid rättegångsförhandlingarna. Lägg till det ett eventuellt åtal mot Biden i kongressen och vi har en riktigt kaotisk situation i världens ledande demokrati och stormakt.