Grattis, tjejer - det går framåt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Förbättringar på fem områden men långt kvar till jämställdhet

Grattis, tjejer! Utvecklingen går åt rätt håll.

Det har blivit fler kvinnliga domare och riksdagsledamöter. Och männen är lite mer föräldralediga.

För tredje året i rad publicerar Aftonbladet i dag Feministbarometern. På den internationella kvinnodagen tar vi tempen på jämställdheten och kvinnors makt och inflytande.

Förra året var riktigt dystert. På de tolv områden som vi valt att skärskåda hade utvecklingen bara gått framåt på tre.

Men i år ljusnar det.

Här går det framåt

På fem områden har utvecklingen gått framåt. Det gäller bland annat arbetslösheten, sjukskrivningarna och föräldraledigheten. Skillnaderna är inte stora. Men de går i rätt riktning.

Valet i höstas innebar också att riksdagen fick fler kvinnliga ledamöter. Politiker är trendkänsliga och kvinnors likaberättigande är en fråga där trycket från väljarna, särskild den kvinnliga halvan, är stort.

Till det ska läggas fler kvinnor bland de ordinarie domarna i domstolarna. Också det är resultatet av en uttalad målsättning. För bara två år sedan var bara 27 procent av domarna kvinnor.

Här står det still

Hela lönen, halva makten är av tradition ett av kvinnorörelsens starkaste krav.

Men tyvärr har det inte hänt någonting sedan 1999. Lika uselt som förbryllande.

Kvinnor äger precis lika stor del av bilparken som för två år sedan. Och de kvinnliga biskoparna är fort­farande lika få.

Kvinnor är ambitiösa. Två tredjedelar av dem som tar ut examensbevis från högskolan är nu kvinnor. På tok för jämställdheten mellan könen.

Markant minskning

Andelen kvinnliga medie­chefer minskar markant sedan Svenska Dagbladets chefredaktör Lena K Samuelsson gått på föräldraledighet och ersatts av en man.

Maggi Mikaelsson fälldes för mutbrott i tingsrätten och tog tjänstledigt. Hon ersätts tills vidare av en man som Jämtlands landshövding.

På ett område har vi varit tvungna att ändra beräkningsgrunden. Det gäller vd:arna i de stora börsbolagen. Sedan Stockholmsbörsen rumsterat om i sina listor ingår nu fler företag i underlaget. Det sänkte andelen kvinnliga vd:ar rejält.

I en jämställd värld är målet 50 procent på elva av de undersökta områdena. Om hälften av domarna är kvinnor lever vi i ett samhälle där alla har samma chans. Om kvinnor tog ut hälften av föräldraledigheten vore det jämställt även i hemmen.

Kavla upp ärmarna

På det tolfte området är det 100 procent som gäller. Det beror på att Statistiska centralbyrån, SCB, mäter kvinnors lön i procent av männens. Men i dag tjänar en kvinna 9 200 kronor när en man tjänar 10 000 kronor. Även sedan man tagit hänsyn till skillnader i bland annat befattning, utbildning och ålder.

Uppkavlade ärmar är alltså det som gäller. Också i fortsättningen.

Feministbarometern 2007

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln