Regeringen fick bakläxa om friskolor

Stat och kommun köper ständigt tjänster av privata företag. Handlar det om städning, brobyggen eller företagshälsovård höjs inga ögonbryn.

Men med skolan är det annorlunda. Då är det på gränsen till otillåtet.

En av de få kvarvarande stora skillnaderna mellan vänster och höger i svensk politik handlar om den offentliga sektorn. Vänstern vill att den ska vara stor, det borgerliga blocket nöjer sig med en mindre och önskar sig fler privata alternativ.

Röstade ner förslag

Sprickan illustrerades med all önskvärd tydlighet i går när riksdagens utbildningsutskott röstade ner flera bärande förslag i regeringens senaste proposition om friskolor. De borgerliga partierna gjorde gemensam sak med friskolevänliga miljöpartiet och tvingade utbildningsminister Thomas Östros att bita i ett surt äpple av misslyckande.

SRegeringen ville få större inflytande över vilka friskolor som får bidrag genom en ny nämnd inom Skolverket. Ledamöterna skulle utses av regeringen.

Men riksdagsmajoriteten gjorde tummen ner. Risken för en politisering av besluten ansågs överhängande.

SRegeringen ville dessutom att bidragen till friskolorna skulle vara lägre än till de kommunala skolorna.

Ville skärpa lagen

Miljöpartiet däremot ansåg att skolan ska ha ersättning för vad de åtagit sig att göra och fick de borgerliga med sig. Skolans ambition ska alltså avgöra, inte ägandeformen.

SSkolverket godkänner eller avslår ansökningar om att få driva friskolor men måste fråga vad kommunen tycker. Regeringen ville skärpa lagen genom att ge kommunerna möjlighet att säga nej till skolor på grund av läge och storlek.

Men så blir det inte heller. En allmän bedömning ska avgöra.

Statliga Vägverket köper tjänster av byggbolagen utan att någon kräver skärpt lagstiftning. Privatanställda städare moppar korridorerna på regeringskansliet så att statsråden rodnar av förödmjukelse. Blir samma ministrar sjuka uppsöker de den privata företagshälsovården Feelgood.

Men akutsjukhus får inte säljas till vinstgivande bolag. Det har regeringen stoppat med en speciallag. Kommunalägda bostadsföretag får inte heller säljas utan tillstånd enligt en ny bestämmelse om tillståndsplikt.

Regeringens väg är vacklande. De skulle behöva en kompass.

Regeringen fick bakläxa om friskolor

Följ ämnen i artikeln