Ett problem att straffet är politiskt – vi borde titta på våra grannar

Det finns flera utomordentligt goda skäl till att avskaffa livstids fängelse.

Men då straffet är politiskt är det nära nog omöjligt att få de stora partierna att lyssna på argumenten.

Aftonbladets granskning av hur domstolarna hanterar lagens strängaste straff avslöjar med all önskvärd tydlighet den olyck­saliga juridiska röra som råder.

En tydligare praxis är nödvändig, men de grundläggande problemen med livstidsstraffet påverkas inte av aldrig så finstämda justeringar av lagstiftningen.

Jag tillhör den möjligen tynande skara människor som anser att det är in­humant att låsa in brottslingar på obegränsad tid, att förvägra dem rätten att få veta när de ska släppas.

Och jag håller med tidigare riksåklagaren Klas Bergenstrand, som har påpekat att respekten för rättsväsendet urholkas av straffet, då vi ändå ­ inte håller människor inspärrade tills de dör.

Ytterligare ett problem är att straffet är något så bekymmersamt som politiskt. Det räcker med att titta på våra grannländer, som har ungefär ­lika hög brottslighet och liknande värderingar som Sverige, för att inse att så är fallet.

Norge har avskaffat det, även om det finns möjlighet att låsa in en Breivik i evigheter. På Island finns det i lagboken, men används inte. I Danmark förekommer det nästan aldrig.

Det är hög tid för vår riksdag att snegla på Norden (eller varför inte ­latinamerika, där åtta länder har avskaffat straffet). De grövsta brottslingarna skulle inte komma ut tidigare om livstid ersattes av ett maxstraff på låt oss säga 30 år.

Men moderata och social­demokratiska justitieministrar, som sedan tidigt 90-tal har tävlat om att skärpa straffen, är inte intresserade av vad riksåklagare, kriminologer och andra experter anser i denna fråga.

Livstidsstraffet har ett för starkt symbolvärde, rädslan för väljarnas reaktion är för stor.

Det är för de två stora partierna för närvarande politiskt nödvändigt att behålla ett straff som fler och fler länder runt om i världen gör sig av med.

Att vara klok vinner ­inte alltid röster.

Följ ämnen i artikeln