Samma sak har hänt i Sverige

Karina försökte hänga sig i vintras, fick jag veta i dag. Karina från Kazakstan, som levde inlåst på bordell men lyckades rymma. Karina, som blev gravid med någon av de svenska könsköparna och födde en son.

Längre än så är det inte mellan Cleveland och Stockholm.

Sådant händer, det sker i detta nu, har avslöjats i Staffanstorp, på Södermalm och i Kortedala. Jag vill bara påminna om det.

Vad vi nu ska göra med den insikten. Mer än att Cleveland inte är en isolerad företeelse, enstaka tragedi, förbryllande freakshow.

Fasansfulla brott är i förstone obegripliga. Liksom de som utför dem. Josef Fritzl, Wolfgang Priklopil, Ariel Castro.

Desto viktigare nu att lyfta fram det begripliga, själva fenomenet. En man i Cleveland gav sig rätten att ta kvinnor, för att äga och bruka dem. Förövarna verkar i ett sammanhang. De agerar inte utifrån något särskilt amerikanskt tänkande, eller sydamerikanskt.

Över hela världen lever kvinnor och barn bakom stängda dörrar med våld och hot, osynliggjorda.

Några uppgifter från Cleveland lämnar mig ingen ro. En granne uppger att hon sett en naken kvinna krypa på alla fyra på bakgården, och ringde polisen. En annan hörde bankningar på en dörr.

Vad skulle jag ha gjort, nöjt mig? Vant mig vid att se fönster täckta med sopsäckar, tänkt att bankningarna hade en naturlig förklaring. Att de nakna kvinnorna lekte en frivillig lek, överenskommen mellan vuxna?

Säker kan jag inte vara. Ska ingen vara. Jag har läst alltför många morddomar som blottar bristen på civilkurage.

Under tjugo minuter hörde grannar ljuden medan Hanna Widmark dödas med kniv och en hantel i en lägenhet i Lund 2006.

"Som när en gris slaktas". sa en granne om skriken från Melete medan hon slogs ihjäl med stekpanna och kniv en augustidag 2009.

Vi duckar, vi lägger oss inte i. Över hela världen är våld i hemmet i någon mån "privatsak". Senast i går förklarade en skånsk polis i telefon att mordet jag undersökte är en "familjetragedi".

Om Karina, slutligen. Som var inlåst i "bara" sex månader. Hon har flera gånger tagits in för psykiatrisk tvångsvård, försökt ta sitt liv. Migrationsverket bestrider inte att Karina sålts till Sverige och våldtagits. Inte heller att hon mår dåligt. Men inte tillräckligt dåligt. Hon ska utvisas.

Följ ämnen i artikeln