Problemet blir att få Ohly och Wetterstrand med sig

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-08-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att regeringen vill sänka skatten på alkohol är inte märkvärdigt.

Det konstiga vore om Göran Persson (s) lyckas övertala Lars Ohly (v) och Maria Wetterstrand (mp).

Den långsiktiga trenden är solklar. Alltmer av den alkohol som svenska folket drar i sig är antingen hitsmugglad eller köpt utomlands - helt lagligt.

Förutom på den nordvästra sidan omgärdas Sverige av länder med billigare skatt på alkohol. Finland, Ryssland, de baltiska länderna, Polen och Danmark. Undantaget är det puritanska Norge.

Alltså har regeringens alkoholutredare under lång tid pläderat för att de svenska alkoholskatterna ska sänkas. De tycker, i likhet med regeringen, att det är bättre att svenska folket köper spriten på Systembolaget under ordnade former än jagar kronor på byggarbetsplatser och andra illegitima ställen som servas av lågskatteländer i vår närhet.

Pappa ringde till polisen

När jag var liten flicka blev min pappa en lisa på bygden i Stockholms norra skärgård. Vi barn hade hittat en låda polsk vodka i vattnet. Han ringde polisen eftersom den var olaglig. Alla andra vuxna tyckte han var en idiot, varför berätta om något som man inte behövde säga ett knyst om?

Samma mentalitet, som min pappas belackare hade, eroderar svensk alkoholpolitik som går ut på att man ska köpa spriten på Systemet. I det nya gränslösa EU och med EU:s generösa införselkvoter håller inte den hållningen.

Miljöpartiet och vänsterpartiet är emot den europeiska integrationen. De gillar inte verkligheten. De vill stoppa huvudet i busken och låtsas som ingenting.

Sverige blir ett laglöst land

Regeringen ville redan förra hösten anpassa alkoholskatten till verkligheten. Mp och v sade nej. Med all sannolikhet kommer de att göra samma sak i årets förhandlingar om statsbudgeten.

Resultatet blir bara ett. Sverige blir ett ur alkolsynpunkt laglöst land. Och ett land där gällande lag av allmänheten anses vara helt obsolet, ingenting att bry sig om.

Det kan ju aldrig vara bra. Varken för dem som likt Göran Persson och Anitra Steen slår vakt om Systembolaget. Eller för dem som rent allmänt gillar lag och ordning.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln