Schyman har största chansen att lyckas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fördel Gudrun Schyman. Hennes kvinnoparti har större chanser att lyckas än Marita Ulvskogs feministiska nätverk.

16 procent av alla kvinnor över 15 år kan enligt en Sifoundersökning tänka sig att rösta på feministpartiet. Om drygt hälften av dem går från ord till handling gör Gudrun Schyman comeback som en av riksdagens partiledare efter valet nästa år.

Schyman en röstmagnet

Nätverk Feministas, som leds av Marita Ulvskog, har det besvärligare. Ulvskog är partisekreterare i Sveriges största parti, ett parti som gärna vill behålla makten efter nästa val.

Marita Ulvskog kan inte, till skillnad från Gudrun Schyman, enbart driva feministiska frågor. Hennes främsta uppgift är att se till att hennes parti vinner valet. För Marita Ulvskog finns inte utrymme att vara en feministisk spjutspets under dygnets alla timmar.

Ett av de främsta skälen till att bilda Feministas är att förhindra feministiska vänsterväljare att gå från socialdemokraterna till Schymans kvinnoparti. Partitaktiskt är manövern rätt, färre kommer att lämna (s) om partiets feministiska profil vässas.

Men det kommer inte att hindra alla. Gudrun Schyman är en formidabel röstmagnet. Sedan hon lämnade sitt gamla parti, vänsterpartiet, i höstas har partiet rasat i opinionen.

Knivskarp kamp

Kampen om kvinnornas röster blir knivskarp. Utöver Feministas och Gudrun Schymans parti kommer de andra partierna att skärpa sin feministiska framtoning. Först är miljöpartiet, som i förslaget till nytt partiprogram lyfter fram de feministiska frågorna.

Men störst chans att lyckas har alltså Gudrun Schyman. Hon är otroligt engagerad i frågan. Hon kan bilda opinion. Hon har tillträde till alla tv-soffor.

Räkna inte ut Ulvskog

Och hon har en riksdagsplats som tillåter henne att utan omkostnader ägna hela arbetstiden åt att bereda vägen för det nya partiet. Bara under februari månad har Schyman ställt fyra frågor och fem interpellationer till olika statsråd i olika feministiska frågor.

Fördel Schyman alltså. Men Ulvskog ska inte räknas ut.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln