Bakom ratten blir folk som monster

Solen sken, mötet hade varit bra och det mesta kändes uppåt för den 54-årige affärsmannen som cyklade genom centrala Göteborg.

Absolut ingenting signalerade att han var bara sekunder från våld, blod och kaos.

Eftersom gatunätet är planerat med den heliga bilen i huvudrollen, får den cyklande mannen dela utrymme med bilar i en strid ström. Strax innan nästa gathörn blir han omkörd av en bil, som plötsligt girar åt höger helt utan hänsyn. Cyklisten tappar balansen och slår handflatan i bakre sidorutan för att göra bilisten uppmärksam på vad som är på väg att hända.

Alla som cyklat i en stad känner igen situationen. Men de flesta slipper drabbas av följande:

Bilisten tvärnitar och rusar runt sin bil. Cykelmannen kliver av sin cykel. Utan ett ord går bilisten fram och slår cyklisten i bröstet. När han återfår balansen tar han ett steg framåt och möts av en klockren dansk skalle mitt i ansiktet.

Blodet sprutar, folk skriker men bilisten sätter sig i bilen och kör vidare. Cyklisten droppar blod över trottoaren och är helt vimmelkantig. Många människor stannar för att hjälpa till. En ringer polisen. Flera tog registreringsnumret. Ett vittne berättar att han känner bilföraren, men ändå inte tvekar att ställa upp som vittne. Han stannar på platsen tills polisen kommer.

Efter ambulansfärd till akuten konstateras att näsbenet knäckts på två ställen. Läkarna måste dock vänta med operation tills svullnaden lagt sig.

Denna händelse är inte helt ovanlig. Trafikraseri är på väg att bli en folksjukdom. Smockan hänger i luften likt ett mentalt miljöutsläpp, och det räcker med minsta gnista för att explosionen ska vara ett faktum.

Mannen i bilen är inte ensam. Det finns tusentals som han. Trafiken är ett slagfält för frustrerade män. Bilkörning liknar alltmer en kampsport. I USA rankas ”road rage” bland psykologer och läkare som en mental störning som går att bota med terapi. I Danmark är ordet trafikraseri en etablerad term. Kanske är det dags att uppmärksamma även i nollvisionens land.

Vanliga kännetecken på trafikraseri är allmänt aggressiv körstil, råa gester, trängningar, galna filbyten, vrålande förolämpningar och handgemäng vid minsta oförrätt.

En cyklist daskar till en bilruta, och vips sprutar det blod och tjuter av sirener.

Följ ämnen i artikeln