Dags att strejka – för världens bästa sport

Okej, den här gången gick det bättre. Inga dramatiska rapporter om huliganbråk och poliskrig runt gårdagens allsvenska matcher – åtminstone inte när detta skrivs strax efter slutsignalen.

Så bra, så skönt. Bra fotboll i en vacker men kylig svensk vårkväll, och bara det känns som en seger av stora mått efter förra helgens holmgångar.

Det är givetvis ett problem med idioter som går på fotboll för att slåss.

Fast kanske är det ett ännu större bekymmer att alla vi andra fortsätter att gå på fotboll?

Fotboll är världens sport, älskad över alla kontinenter, åldrar och sociala gränser. Från barfotajox på stranden till Champions League och världsmästerskap. Fotboll regerar.

Samtidigt är det hjälplöst trist att se hur fotbollen gång efter annan misslyckas att hålla avstånd till de krafter som förstör och drar ner. Rasism, våld, sexism, hat och idioti har fortfarande fritt spelrum. Det är ingen tvekan om att fotbollskulturen har ruttna inslag.

Egentligen är det väl tämligen självklart. Ett samhälle får den fotboll det förtjänar och fotbollens inre yttringar är en spegling av dess egen tid. Från tv-shower och filmer till politik och ekonomi.

Näst efter spelet självt är supporterkulturen det viktigaste kring fotboll. Gemenskapen kring ett lag, samhörigheten och glädjen i klacken är svår att värja sig emot. Den ställer hela känsloregistret på sin spets. Supporterkulturen är fotbollens hjärta, men inte alltid dess hjärna.

Scenerna som utspelas runt så kallade högriskmatcher, till exempel senaste mötet mellan Blåvitt och Djurgården, får många att ifrågasätta fotbollens rätt att belasta samhällets resurser. Själv funderar jag på om det inte snart är dags för vanligt folk att fotbollsstrejka. I solidaritet med världens bästa sport.

Närvaron av skräckslagna barnfamiljer och upprörda medelsvenssons triggar huliganerna till nya stordåd. De showar och vi är deras publik. Medias bevakning förstärker ytterligare. En duktig idiot kan få sina femton sekunder av berömmelse genom tv och tidningar.

Vår närvaro bekräftar huliganernas existens. Publikbojkott kanske inte hindrar idioter från att slåss med idioter, men minskade intäkter skulle sätta press på klubbarna att rensa i leden. Förr eller senare måste de ju göra något för att försvara fotbollen från dem som vill den illa.

Följ ämnen i artikeln