Många spekulationer om Lisa Holm - i dag får vi svaret

Sällan eller aldrig har det spekulerats så mycket om hur starka bevisen är som i fallet med mordet på Lisa Holm.

I dag fredag, då åtal väcks och förundersökningen blir offentlig, får vi svaret.

Att åklagare och försvarsadvokater har olika uppfattningar om värdet av bevis tillhör spelets regler och är under normala omständigheter ingenting att fästa allt för stor vikt vid.

En åklagare får inte väcka åtal om den inte tror på fällande dom och kan inte gärna säga något annat än att materialet håller om avsikten är att gå till rätten med det.

Det finns än mindre anledning att ta advokaters uttalanden på allt för stort allvar. De är ofta sång- och dansmän som trivs i strålkastarnas sken och så länge klienten nekar kommer de att ifrågasätta bevisningen, hur stark den än är.

I fallet Lisa Holm går åsikterna emellertid så starkt isär att det finns anledning att tro att en av parterna helt enkelt har fel.

Chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm har sagt att han finner den misstänkte helt bunden till mordet. Inger Rönnbäck, 35-åringens försvarare, som de senaste veckorna har gått igenom utredningen, säger att hon har svårt att se en fällande dom framför sig.

Är de födda på olika planeter?

Om bevisningens styrka har det spekulerats friskt i pressen. Det sägs att mannens blod ska ha återfunnits på flickans kläder. Det påstås att den misstänkte uppförde sig egendomligt då Missing people sökte efter henne.

Omständigheter som, om de anonyma källorna har rätt, givetvis är besvärande. Men det är inte säkert att de räcker.

Den viktigaste anledningen till alla dessa rykten och spekulationer är att spaningsledningen har lyckats hålla sitt arbete inom sin grupp. När medietrycket blir starkt brukar polisutredningar förr eller senare börja läcka som ett såll, men så har inte skett denna gång.

Det är mycket bra, även om det har skapat frustration hos kriminalreportrar. Utredare ska koncentrera sig på att lösa sina uppgifter. Läckor kan försvåra förundersökningen och i värsta fall göra till exempel vittnen oanvändbara.

Äldre läsare kanske minns hur en reporter från tidningen Kvällsposten visade upp bilder på en 41-årig man som just anhållits som misstänkt för mordet på Olof Palme för ett viktigt vittne.

Mannen hette Christer Pettersson och en rasande spaningsledning kallade till presskonferens och bad pressen att i fortsättningen försöka undvika att sabotera arbetet med att lösa mordet på statsministern.

Huvudförhandlingen mot Lisa Holms misstänkte mördare sägs börja redan i nästa vecka. Det kommer att bli en mycket intressant rättegång. Ofta är utgången given, den åtalade är överbevisad och bidrar inte sällan med ett erkännande.

Här är det av allt att döma frågan om ett indiciemål och en misstänkt som i förhör efter förhör i flera månader har nekat. Utgången är oviss. Det skapar en nerv som är intressant.

Det är just denna nerv som har gjort processer som dem mot Christer Pettersson och allmänläkaren och obducenten till svenska rättegångsklassiker. Skyldiga eller ej? Många hade åsikter, endast de åtalade och eventuellt existerande andra gärningspersoner visste med säkerhet.

Att redan nu börja spekulera i hur Skaraborgs tingsrätt kommer att döma vore enfaldigt. Jag nöjer mig med att konstatera att om 35-åringen är skyldig så är han kriminologiskt mycket ovanlig.

En väl fungerande, skötsam och tidigare ostraffad person som, så vitt vi vet, inte har någon relation till sitt offer.