Spela inte poker med sossarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2001-12-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

...Persson sitter alltid med bästa handen

Det är konstigt att de andra partierna aldrig lär sig.

Man ska inte lira med sossarna. De vinner jämt.

Det organiserade samarbetet mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har nu avslutats. Efter drygt tre år har Persson, Schyman och språkrören officiellt tagit adjö av varandra.

Känslorna hos samarbetspartierna är blandade. I det förslag till valplattform som vänsterpartiet ska behandla på sin kongress i januari slås följande fast:

- Under den gångna mandatperioden har väns-terpartiet arbetat målmedvetet för att vrida politiken mer åt vänster.

- Vi har uppnått en del, men vi är inte nöjda.

I miljöpartiet är tongångarna desamma. En viss tillfredsställelse över att vara med att påverka. En stor besvikelse över att samarbetet inte gav mer.

Sossarna vinner alltid

Det är konstigt. All erfarenhet visar nämligen att det närmast är förenat med dödsfara för de andra partierna att lira med sossarna. Socialdemokraterna vinner alltid.

I slutet av 1980-talet. Dåvarande regeringen med Ingvar Carlsson i spetsen ville få till stånd uppgörelser över blockgränsen för att få bukt med den haltande ekonomin.

Partner blev folkpartiet under Bengt Westerberg. Resultat: folkpartiet tappade 3,1 procent i valet 1991. Sedan dess har raset fortsatt.

I mitten av 1990-talet. Nästa socialdemokratiska regering behövde också hjälp med ekonomin. Partner denna gång blev centerpartiet, då lett av Olof Johansson. Resultat: centern gjorde sitt hittills sämsta val och tappade 2,6 procent.

Nu är exakt samma sak på väg att hända med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Vänstern gjorde sitt hittills bästa val 1998. 12 procent, nästan dubbelt så många som i valet innan, lade sin röst på Gudrun Schyman och vänsterpartiet.

Schyman - supersossen

Den främsta förklaringen var partiets attacker på socialdemokraterna. Schyman framstod som en bättre sosse än sossarna själva.

Men under det senaste året har partiet backat. I SCB:s senaste mätning av partisympatierna låg partiet för första gången på 3,5 år under sitt senaste valresultat. Förklaring: vänstern har inte kunnat attackera regeringen som förut. Det kräver artigheten av ett samarbetsparti.

Med miljöpartiet är det ännu sämre ställt. Det håller på att kramas ihjäl av socialdemokraterna. I ett helt år har det legat under den fyraprocentsspärr som avgör om man kommer in i riksdagen. Att klara nästa val kommer att bli svårt.

Så slutsatsen är enkel. Lira inte med sossarna. Det finns bara en part som vinner på det. Och det är inte det mindre partiet.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln