Köttet redan limmat – med tapetklister

I KLISTRET Limmad mat är inget nytt påfund. I de här paketen finns ihopklistrade fisk-, kyckling- och köttslamsor.

Lite rädd för det nya köttklistret?

Du äter redan nu hoplimmat kött var och varannan dag.

Det blev ett jäkla kackel när EU-kommissionen i februari röstade ja till att tillåta köttklister för att sätta ihop köttbitar och -slamsor till helt kött.

I tisdags röstade miljöutskottet emot.

Det är inte för att någon tror att det skulle vara farligt att tillsätta ett protein och en enzym, som finns naturligt i såväl vårt blod som i djurens, som man röstar nej.

Utan för att vi konsumenter inte ska vilseledas och tro att vi köper helt kött när vi köper sammansatta småbitar.

Gott så.

Men hur har de nejröstande tänkt förhålla sig till den stora mängd produkter som redan finns ihoplimmade med hjälp av lite gammalt hederligt tapetklister?

Det tar mig inte mer än fem minuter att plocka ihop en full kasse matvaror som samtliga består av klistrade fisk-, kyckling- och köttslamsor.

Smörgåsskinkan är inget helt kött även om alla leverantörer försöker låtsas som det.

Köttbitarna i pytten är ihoplimmade, chicken nuggets består förstås inte av hela bitar, kebabköttet är givetvis ihoppressat, fiskpinnarna limmade.

Och det finns ingenting på förpackningarna som ens antyder att det skulle röra sig om annat än helt kött.

En förutsättning för att godkänna köttklistret var att de varorna skulle vara tydligt märkta med att det handlar om sammansatt kött.

Det gäller inte för den mat som nu klistras ihop med hjälp av stärkelse, exempelvis potatismjöl, och vatten eller med hjälp av tumling.

Det blir ju dessutom rätt löjeväckande när både butikskedjor och leverantörer tar avstånd från köttklistret samtidigt som man kränger hoplimmade schnitzlar, nuggets och renskav för brinnande livet utan tillstymmelse till märkning.

Vill man begripa vad det är man köper så får man gå en livsmedelsteknisk utbildning.

Hur ska vi nu göra med den tapetklistrade maten?

Följ ämnen i artikeln