Människor har fullt upp med sin inhemska terror

”Tre ansvariga varav en heter Trehörning hade stora problem med ljudet och sen löste de det men jag hörde ändå ingenting”.

Det var en släpig onsdag och Säpo höll presskonferens där man lät meddela att terrorhotet mot Sverige höjs med ett snäpp, från tre till fyra.
När jag hörde det så tänkte jag att jag skulle ta reda på hur många steg det finns men sen insåg jag att jag inte var tillräckligt intresserad. Så det kan vara fyra där fyra är max men så länge jag inte söker kunskap så kan det vara en fyra på en hundragradiga skala. Och jag lever hellre i den världen.

Tre ansvariga varav en heter Trehörning hade stora problem med ljudet och sen löste de det men jag hörde ändå ingenting och sedan lade jag ifrån mig mobilen och stekte små rågbröd i olivolja och smör eftersom klockan var efter 13 och jag hade inte ätit lunch. Jag blandade gårdagens pizzasallad med majonnäs, creme fraiche och dijonsenap och låtsades att det var en coleslaw tillagad baklänges och sedan grundade jag brödet med orange hamburgerost och krönte med den vattniga coleslawen. Det smakade som ett förhöjt terrorhot känns.

 

Tänk om det är med höjda terrorhot som det är med grodan: vi badar i terrorgrytan och så höjs nivån lite i taget och till slut simmar vi i kokande terror och ingen hoppar ur för det är för varmt och vi orkar inte. Och vart ska man ens hoppa? Till Bengtsfors för att hotet kanske är lite mindre troligt där?

I botten av den där grytan ligger förresten en övergiven väska och ska man ringa polisen då?
Nja, det är från fall till fall. Alla övergivna väskor är inte farliga, så man får tänka lite själv och så.
Men ska vi vara rädda?
Nej! Men hotet är som sagt höjt.
Okej, men ska vi ändra något?
Nej men gud nej, lev som vanligt! Men gå inte runt med hörlurar så att du missar terrorn när den kommer farande, men alltså vi vet ju inte och vi känner inte till någon specifik hotbild eller så, men ändå, ta av hörlurarna. Det gör er bara gott att vara lite härvarande.

 

Så de höll en presskonferens om att nu är det lite farligt men la till att vi inte ska vara rädda. Och vad har de för alternativ? Hålla en presskonferens där de ber oss stanna hemma, inte lita på någon och om vi ska tömma brevlådan så bör vi kasta en sten på den först för att se om den exploderar.

Vi måste leva som vanligt men det nya vanliga är att hotet är förhöjt.

”Jag är glad att jag ska åka hem idag”, sa tjejen på kulturfestivalen.

För ett par dagar sedan stannade en man i en rondell för att, vad det verkade, tänka efter vilken utfart han skulle välja. Det avvek från det normala och till slut avvek han och jag tänkte att han var onormalt dum i huvudet men jag gjorde ingenting åt saken, jag tutade inte ens.

 

Folk kämpar på, man får förlåta, tänkte jag, och den människosynen avvek ju från mitt normala.
Men inte heller det larmade jag om.
Det ligger övergivna väskor och kassar överallt i mitt hem. Människor har fullt upp med sin inhemska terror.
Vi lägger hörlurarna i en liten ask, åker till kulturfestivaler, lever livet, som en trea i en värld av fyror.

Följ ämnen i artikeln