Fjärde statsmakten rapporterar bäst

Främst i demonstrationståget gick några små barn som bar på kistor, symboler för de barn som dödats i Gaza. Därefter kom 8 000 deltagare, mestadels palestinier och vänsterfolk, som skanderade slagord och bar plakat med texter som ”Lägg ner Israel”, ”Bildt svikare” och ”Israel, nya Hitler”.

Stämningen blev allt mer aggressiv ju närmare deltagarna kom israeliska ambassaden i Stockholm. Flaggor började brännas, några fyrverkeripjäser brändes av och en grupp män med ansiktena dolda av palestinasjalar försökte ta sig igenom avspärrningarna för att slåss med kravallpoliserna som stod uppradade vid Historiska museet.

Arrangörerna lyckades dock få dem att besinna sig och det hela urartade inte som den gjorde i Oslo häromdagen.

Engagemanget för Gaza är, minst sagt, stort. Mejlboxen är fylld av bilder på sårade palestinska barn, samtliga kedjebrev där man vädjar mottagaren att protestera och skicka vidare. Debatter rasar på nätet, bloggosfären är fylld med både intressanta och initierade inlägg.

Allt medan gammelmedia står och stampar på en kulle, kokande av frustration över att Israel vägrar dem inträde i Gaza. Stridande parter har ju aldrig velat ha journalister närvarande såvida det inte gagnar deras egen sak, och de blir allt bättre på att kontrollera media.

Israel har inrättat ett informationsdirektorat som nu styr propaganda och information. Och visst, det är rättvist att påpeka att skälet till att Israel skjuter på en skola är att Hamas beskjutit dem från just den platsen.

Krigförande grupper brukar alltför ofta skjuta från civila hus och byar och sedan försvinna därifrån så att de kvarvarande drabbas av motelden. Obeväpnade döda eller sårade civila visas sedan upp för att vinna sympati och opinion, orsaken till varför platsen besköts nämns naturligtvis aldrig.

Men det spelar ingen roll hur mycket Israel än jobbar på med propagandan. För många döda civila i kombination med de känslomässiga bilder medierna pumpat ut har redan fått opinionen att svänga till palestiniernas fördel.

Häromdagen blev jag intervjuad av Kulturnyheterna som undrade om bloggarna håller på att ta över krigsrapporteringen. Delvis, eftersom de alltid kan få ut information och propaganda. Reportage och analyser kommer alltid att behövas, men många inom gammelmedia borde känna mer ödmjukhet inför den fjärde statsmakten.

Just nu är det den som står för den bästa rapporteringen.

Följ ämnen i artikeln