Nu väntar vi på nystarten, Löfven

Stefan Löfven.

De nya ministrarna är på plats.

Nu väntar vi spänt på nystarten, Löfven.

Krisen i Miljöpartiet gav statsminister Stefan Löfven (S) en gyllene chans. Han fick en uppenbar anledning att rätta till det som inte blev riktigt från början.

Tre nya ministrar och tre med delvis nya arbetsuppgifter. Det är facit efter Löfvens första regeringsombildning, gjord på dagen en månad efter bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fick sparken.

Men Löfven har inte bara lovat att möblera om i regeringen. Han har dessutom sagt att regeringen ska göra en omstart, ”den politiska nystarten, samhällsbygget”.

Det är rätt tänkt. En optisk förändring av regeringen signalerar nystart. Men det räcker inte. Nystarten måste också fyllas med innehåll. Annars gäspar väljarna käkarna ur led.

För det första måste Löfven återupprätta förtroendet för regeringen. Det kräver en målmedvetenhet och stringens som regeringen i det stora hela saknat under sina dryga 1,5 år vid makten.

Centrala i det arbetet är två gamla Göran Persson-medarbetare, Ibrahim Baylan (S) och Anneli Toresson. Baylan är nu inte bara energiminister utan framför allt samordningsminister på Löfvens kansli, statsrådsberedningen.

Som sådan ska han inte bara avlasta Löfven med att Samordna regeringens politik i frågor som sträcker sig över flera departement. Minst lika viktigt är att samordna kommunikationen. Regeringen måste tala med en röst och inte byta ämne varenda vecka.

Det är också planeringschef Anneli Toressons viktigaste uppgift. Hon värvades i våras och rivstartade jobbet under partiets kommundagar.

Regeringen måste också berätta att det går bra för Sverige. Ekonomin går nästan som tåget, arbetslösheten minskar och räntorna är fortsatt rekordlåga. Det finns ingenting som väljarna gillar mer än en vinnare. Den som kan framställa sig som det får automatiskt vind i ryggen.

Samtidigt måste Löfven och hans ministrar sluta att gnälla på den förra regeringen. Ingen kommer ihåg den längre så det är ingen idé att spilla krut på den. Politik är och förblir det som kommer, inte det som var.

Dessutom ger det dålig smak i munnen att först skälla på Alliansen och sedan tala om att nu är allting annorlunda. Socialdemokraterna och Miljöpartiet regerade de facto på Alliansens budget ända till nyår vilket de bara berättar när det passar. Det vill säga när det är negativt.

Stefan Löfven själv måste också utstråla självförtroende, se ut som en vinnare. Ingen gillar någon som ofta ser ut som hen nyss fick en snubba och dessutom tycker att det ligger något i den.

Om regeringen dessutom vågade överraska från tid till annan skulle det kunna bli succé. Senast Löfven överrumplade var när han sade att han skulle utlysa nyval. Det var i december 2014.

Men allra viktigast är att ge politiken konkret innehåll. Hur ska målet med Europas lägsta arbetslöshet 2020 nås? Hur ska det gå till att minska klyftorna i samhället efter flera decennier av ökade klyftor? Hur ska skolan på allvar bli bättre?

Samhällsbygget är regeringens nya motto. Det låter mycket bra men måste konkretiseras om regeringen verkligen ska få en nystart. Annars riskerar vi att snabbt återvända in i dimman när ingen vet vad Stefan Löfven och Isabella Lövin (MP) tycker är viktigast.