Därför kan ingen få nog av USA-valet

Är du redan sjukt trött på den amerikanska ­val­rörelsen? Då är det kanske inte rätt läge att berätta om Aftonbladets senaste satsning: vi gör ett speciellt valprogram bara om den galna vägen till Vita huset 2016.

I ”USA! USA! USA! med Dawod och Torehammar” kommer jag tillsammans med tidningens ­ut­rikeskorrespondent Nivette Dawod avhandla de mest inspirerande och skrämmande inslagen när världens mäktigaste demokrati går till valurnorna.

Denna text är inte bara skamlös textreklam för vårt nya ­program, utan också en förklaring ­varför svenska medier verkar bry sig mer om amerikansk inrikes­politik än vad som händer i svensk politik.

1 Svenska journalister har tittat för mycket på tv-serien ”Vita huset”

”House of cards” har fått 22 Emmy-nomineringar och kammat hem Golden globes.

Jag vet inte hur många av mina kollegor som ­förlorat sig i Hollywoods fiktiva skildringar av Washington DC – från supercyniska maktsåpan ”House of Cards” till nihilistiska komedin ”Veep”.

Att rapportera om USA har en glamourfaktor.

2 Ni läsare vill ha det

Marco Rubio mötte sina väljare på Palm Beach Atlantic University i Florida.

Ni har också tittat på tv, men ­framförallt har vi inom media långsamt sondmatat er med ­rapporter om amerikansk inrikespolitik så till den grad att ni utvecklat ett beroende. Visst finns det alltid kränkta licensbetalare som ­skriver arga brev om att ­public service nog borde bevaka Bryssel lika mycket som det stora landet i väster, men sanningen är: ni kan inte få nog. För kunskap ­föder intresse. Den genomsnittlige svensken vet säkert mer än flera amerikanska medborgare om det knasiga amerikanska valsystemet där Florida spelar en sån viktig roll. Och då klickar ni girigt på varje rubrik om Trumps senaste utspel.

3 Det är bra underhållning

JFK-frilla

Showandet sitter i den amerikanska kulturens dna. Inte ens ­politiken undgår imperativet att tjusa massan med en Kennedy­frilla och ett Kalifornienleende. Hittills har vi fått allt från en rörd Clinton, som lovar att likt en stålmormor försvara papperslösa barn, till republikanernas bokstavliga snoppmätartävling. Både Bryssel och Rosenbad känns något tama i jämförelse.

4 Hela världens öde står på spel

När tidningen The Economist listar de största hoten mot världen just nu hamnar Donald Trump på sjätte plats. Foto: AP

Det låter som taglinen till en kackig sci-fi men det går ­inte att överskatta vad som skulle hända om Donald Trump blev president. Förutom koden till kärnvapen kan han orsaka en världsekonomisk kollaps med ­sina handelskrig.

I premiärprogrammet av ”USA! USA! USA!” kommer vi att titta på exakt hur lågt kandidaterna sjunkit, ta en liten historielektion kring Lewinsky-skandalen och ­titta närmare på regeln som kan fälla Trump.

Vi är inte ens färdiga med primärvalen – och detta är redan den sjukaste val­rörelsen ­någonsin. Själva presidentvalet är ­inte förr­än 8 november. Vi kan inte titta bort.