Hur ska det gå för Södertälje?

För inte länge sedan var Södertälje symbolen för att den grova brottsligheten går att slå tillbaka.

Men tre mord på en vecka har slitit sönder tryggheten och det som har byggts upp och Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande, blickar ut över Stora torget och säger att hon får flashbacks.

Minnena från de svarta åren kommer tillbaka, minnena av gangstermorden, härvorna i hemtjänsten, den organiserade brottsligheten som åt sig in i myndigheter.

– Det är förfärligt. Ett otroligt bakslag, säger hon.

Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Vi har kommit en bit in i oktober, krogarna på torget har stängt uteserveringarna men ännu inte monterat ner dem och torghandlaren försöker locka de få förbipasserande med allt från kantareller och honung till makrill och äppelmust.

I går kväll sköts en 19-årig man ihjäl här i staden, salvor från automatgevär hördes, ”det var ett jäkla smattrande"” som en granne uttryckte saken, fyra misstänkta flydde på två mopeder.

Boel Godner är den lokala sossepampen som blev något av en kändis i hela riket efter att i intervjuer i rättframma och osentimentala ordalag berättat om vad som krävs för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

– Att ge upp är inte ett alternativ. Det är aldrig ett alternativ.

Hon pratar om att det givetvis är polisen som bedriver polisutredningen, men även kommunen har ett ansvar, stödlinjer, hela staden ska sluta upp i en manifestation på söndag, kyrkorna håller öppet länge.

För 15 år sedan hade Södertälje högst arbetslöshet i Sverige, skolresultaten var usla, brottsligheten hade ätit sig in samhällskroppen.

Stadens tingsrätt, även den ligger på Stora torget, var först i landet med att ha säkerhetskontroller i entrén värdig en flygplats. Det är numera vardagsmat runt om i Sverige, men väckte uppståndelse då det infördes.

Södertäljenätverket, en maffialiknande organisation som ägnade sig åt allt från mord och utpressning till narkotikaaffärer och kidnappning sprängdes efter en polisinsats som pågick i flera år och kostade över 200 miljoner kronor.

16 personer dömdes till fängelse i mellan ett och ett halvt år och livstid.

– Vi politiker bidrog med vad vi kunde göra, säger Godner.

Den myndighetsgemensamma insatsen Tore 2 var framgångsrik.

Fördjupade bakgrundskontroller på alla som anställs i kommunen, tuff markanvisningspolicy för att inte kriminella ska kunna tvätta pengar genom att köpa fastigheter, kommunen avskaffade tidigt Lagen om valfrihetssystem, paragraferna som reglerar hur det ska gå till då myndigheter säljer ut sin verksamhet, fler vuxna anställdes i skolorna.

Mats Löfving, polischef i region Stockholm, har i intervju efter intervju efter intervju hållit fram Södertälje som ett föredöme.

Politiker runt om i landet har ”åkt jojo” i sitt engagemang, anpassat sig efter mediernas dagordning, men Godner, menar polischefen, har varit ett undantag.

Den organiserade brottsligheten gick att trycka tillbaka. Södertäljes hårt prövade befolkning fick åter sin trygghet, sitt lugn, sin ro.

Men det som byggs upp kan så enkelt ruineras. Sex mord hittills i år.

På sätt och vis är utvecklingen inte förvånande. Antalet dödsskjutningar ligger på en ganska jämn nivå i de tre storstäderna. Det är i medelstora städer de har blivit vanligare.

Några väldigt unga killar har häktats för ett av morden. Inte heller det är ovanligt. Runt om i Sverige tycks bara bli yngre och yngre, mördarna.

Boel Godners elva år som kommunalråd tycks gå mot sitt slut. Efter 32 års socialdemokratiskt styre gav årets valresultat högern en möjlighet att ta över.

Boel Godners elva år som kommunalråd tycks gå mot sitt slut.

Möjligen är det bra för staden, det är med kommuner som med riket i sin helhet, långa maktinnehav, vänster eller höger, blir förr eller senare osunda.

Men det är ett tronskifte som omgärdas med konstigheter. Gruppledaren i KD kuppades trots bra valresultat bort, varefter partiet överraskande lämnade sitt samarbete med S och inledde förhandlingar med Moderaterna, SD och det lokala Realistpartiet.

 

En av de ledande politikerna i den nya alliansen är dömd för inblandning i bankrån. En annan pekas i en polisrapport ut som knuten till ett kriminellt nätverk.

Man behöver varken vara vänsterextremist eller konspirationsteoretiker för att bli en smula nervös över att ett gäng med sådana meriter ska ta över.

Klockan i Sankta Ragnhilds kyrka slår halvslag. De gula och röda löven far omkring över torget, som om de jagar varandra.

– Vi ska bedriva tuff opposition, säger Boel Godner och drar upp dragkedjan i sin tunna täckjacka.

Hur ska det gå för Södertälje?