Succé igen för Margot

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-10-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BRYSSEL

Här ser ni ”Madame Europa”, Margot Wallström.

Hon gjorde succé – igen – i parlamentets utfrågning av de nya kommissionärerna.

Därmed är det klart. Om en månad blir hon en av EU:s tyngsta makthavare.

UTFRÅGAD I ANNA LINDH-SALEN – Jag studsade till när jag såg skylten, jag visste inte att salen hette så, sa Wallström när hon såg var utfrågningen skulle hållas. – Det hedrar Annas minne att det förs en debatt om Europas framtid i en lokal uppkallad efter henne.

EU-parlamentets konstitutionsutskott fattar inte det formella beslutet om ja eller nej till Margot Wallström förrän på tisdag. Men redan innan det tre timmar långa förhöret med henne var avslutat i går stod det klart att hon får med beröm godkänt.

Utfrågarna var så imponerade av Wallström, som lyckades med den livsfarliga kombinationen allvar och humor, att de spetsiga frågorna helt uteblev.

En finsk ledamot utnämnde Margot Wallström till ”en av de bästa kommunikatörerna jag sett på länge”. En känd EU-ätare från Danmark inledde med att gratulera. Höjdare som Belgiens förre premiärminister Jean-Luc Dehaene och förre talmannen Pat Cox följde utfrågningen på plats i parlamentets Anna Lindh-sal.

När den nya EU-kommissionen tillträder i november stiger Margot Wallström rejält i graderna. Från vanlig kommissionär till förste vice ordförande, tvåa i rang efter kommissionspresidenten José Manuel Barroso. Hon får tre uppgifter varav den viktigaste är att bli ”Madame Europa”, affischnamnet för ett populärare EU.

Programförklaringen i går visar att hon tänker gå till botten med problemet.

Glättade affischer och meningslösa broschyrer, överskottsprodukter i dagens EU, har ingen anhängare i Margot Wallström. Hennes fempunktsprogram för en union som tar medborgarna på allvar ser ut så här:

Prata och lyssna. Margot Wallström gillar dialog. Det betyder att man inte bara pratar till människor, håller tal. Utan också att man lyssnar till kritik, förlag och idéer.

Kan förefalla grundläggande i en demokrati. Men tillämpas alltför sällan.

Mer och bättre information. Sju av tio EU-medborgare anser att de vet mycket lite om unionen. Det beror inte på att det saknas information, tvärtom. Men den är tråkig, ointressant och irrelevant. Wallström lovar skärpning.

Fler ”delägare” i EU. I dag förs EU-diskussionen av en liten, välinformerad elit. Den måste breddas. Enligt Wallström behöver det europeiska framtidsprojektet fler ”delägare” än dem som har klippkort till Bryssel.

Mer EU-snack. Snacket om EU förs på för få ställen. Wallström vill ha fler mötesplatser. Men hur de ska se ut vet hon inte – än. Hon vill ha förslag, gärna vilda och galna.

Mindre gnäll och gnat. I dag skyller EU:s olika institutioner som ministerråd, parlament och kommission ofta misslyckanden på varandra. Samarbete, inte skyttegravskrig, är Wallströms recept.

Efter utfrågningen firade Margot Wallström med en öl på en närbelägen pub tillsammans med medarbetarna.

Hon hade dubbel anledning. Ryssland tillkännagav i går efter lång tvekan att de tänker skriva under Kyotoprotokollet.

Det är en internationell plan för minskade utsläpp av koldioxid som Margot Wallström, 50 år i tisdags, kämpat länge för.

Tre motståndare om Wallström

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln