Fem partiledare som sitter löst

snart utbytta Språkrören Eriksson ocgh Wetterstrand (MP), Ohly (V), Olofsson (C) och Sahlin (S) kan alla ha gjort sitt som partiledare.

Wetterstrand, Eriksson, Ohly, Sahlin och Olofsson.

Alla sitter löst efter årets val.

Val innebär inte bara att väljarna säger sitt. Det gör partierna också. Ledare byts ut för att vässa formen inför nästa slag om väljarna.

Efter valet 1998 byttes fyra partiledare ut. Valet 2002 ledde till att tre fick gå. Efter förra valet var det ­bara två byten, Persson (S) och Leijonborg (FP).

Årets val ser ut att leda till ovanligt många byten på toppen under de närmaste åren.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (MP) Sannolikt att de går: 100 procent.

Språkrören försvinner vid partikongressen i vår. Inte för att de gjort ett dåligt jobb, MP gjorde sitt bästa valresultat någonsin i september.

Men enligt MP:s regler får språkrören inte sitta längre än nio år. Tiden går ut i maj i år och ­reträtten är redan ordnad. Wetterstrand är vice ordförande i riksdagens näringsutskott, Eriksson ordförande i KU.

Lars Ohly (V) Sannolikt att han går: 85 procent.

Ohly blev partiledare 2004 och har alltså inte suttit superlänge. Men han har inte varit särskilt framgångsrik, partiet har backat i båda valen sedan han tog över.

Hans parti har mentalt befunnit sig i ständig opposition sedan det bildades 1917. Det försökte Ohly ändra på genom att gå in i de rödgröna. Det funkade inte.

I riksdagens partiledardebatt i onsdags attackerade han sina forna allianskamrater S och MP för uppgörelsen med regeringen om truppen i Afghanistan.

Så gör en partiledare som slåss för sin överlevnad.

Maud Olofsson (C) Sannolikt att hon går: 85 procent

Nästa år firar Maud Olofsson tio år som centerledare. Under de senaste fyra åren har hon dragit ett fruktansvärt tungt lass. Förutom partiledare har hon varit näringsminister och departementschef liksom vice statsminister.

Hon har redan börjat bädda för att det ska finnas kandidater till att efterträda henne. Anna-Karin Hatt och Annie Johansson har lyfts fram av feministen Olofsson.

Mona Sahlin (S) Sannolikt att hon går: 75 procent

Sahlin blev inte statsminister och hennes parti backade rejält för andra valet i rad.

Under alla normala förhållanden skulle det betyda dödsstöten för partiledaren.

I veckan krävde också SSU:s ordförande Jytte Guteland att hela ledningen ställer sina platser till förfogande på extrakongressen som sannolikt äger rum 2012.

Men Sahlin är en överlevare. Kanske klarar hon även denna kris?

Följ ämnen i artikeln