Motorjournalisterna kör Porsche och vi åker med

När Titanic sjönk fortsatte orkestern att spela och om det ­funnits ­motorjournalister ombord hade de bett att få ­spela trumpet. När ­dirigenten ­antydde att det var dags att gå till livbåtarna ropade ­bilskribenterna: Bara ett par låtar till! Låt oss spela något riktigt festligt!

Svenska Dagbladets­ ­motorbilaga i fredags ­pryddes av en ­vacker ­Porsche. Den går jättefort. Motor­journalister älskar ­bilar som går jättefort. En stor del av journalistiken går åt till att berätta om sådana fordon, i regn och sol, i snö och halka.

Vetenskapen är ense om att jordens klimat blir varmare­ på grund av utsläppen av koldioxid. Vi färdas mot en katastrof, och vi färdas ­bekvämt i bilar som spyr ut växthusgaser.

Politikerna har satt mål för att få ner utsläppen av kol­dioxid. En liten faktaruta över uppslaget om den blåa Porschen berättar att EU:s mål för 2012 var 130 gram per bil och kilometer. I Sverige­ ­ligger genomsnittet på 178 gram.

En så kallad miljöbil får ­inte släppa ut mer än 120 gram.

Detta är enkla fakta. Varför uppstår ingen debatt om Sveriges skandalösa ­utsläpp? Varför rapporterar inte tidningarna om att utsläppens storlek i Europa? Varför får vi inte läsa­ ­undersökande reportage­ om bilindustrins krum­buktande, om lobbyister i Bryssel?

Därför att motorjournalisterna och deras chefer­ är upptagna med att köra­ ­Porsche, och vi andra vill åka med.

Vilken underbar bil! ”Det råmar ur motorn. Ton­arterna växlar i takt ...” Den ­släpper ut 203 gram per kilo­meter och reportern skriver:­ Det är inte på grund av ­miljön man köper den här.

Nästa uppslag bjuder på rubriken: ”Detroit satsar på flärd”. Feta åk. Stora motorer.

Jag sätter på radion. Morgon­ekot rapporterar om en ny Ford Mustang. Det rapporteras som en positiv­ nyhet. Det är snarare en skandal.

Jag ser ut genom fönstret.­ En underbar vinterdag. Snön ligger vit på taken. Termometern visar minus­ åtta. I går rapporterade tv om förhöjda temperaturer­ över jorden. Chansen till ­vita vintrar minskar och ­risken för översvämningar­ ökar.

Vi får trösta oss med att ­köra Porsche. Detta fordon anses i likhet med ­Titanic vara oerhört säkert. Tryggt färdas vi ­medan fackidioternas kör sjunger: Mera fart! Tralala!

Följ ämnen i artikeln