Nu tar kvinnorna över folkpartiet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-05-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kandidater Nyamko Sabuni, Cecilia Malmström och Cecilia Wigström.

Kvinnorna tar allt större plats i politiken.

Folkpartiet blir nästa parti där de dominerar ledningen.

Hetast som ny vice ordförande är EU-minister Cecilia Malmström.

De är kvinnorna i Sveriges politiska toppskikt. (Klicka på bilden för att förstora)

Socialisten Ségolène Royal förlorade visserligen presidentvalet i Frankrike. Men det var ett avsteg från normaliteten.

Just nu rycker kvinnorna fram på maktpositioner över hela det politiska fältet – även i Sverige.

För två månader sedan valdes Mona Sahlin till socialdemokraternas första kvinnliga partiledare och Sveriges femte (efter centerpartiets Maud Olofsson och Karin Söder, vänsterpartiets Gudrun Schyman och folkpartiets Maria Leissner).

I tur att byta ledning står folkpartiet. Både ordföranden Lars Leijonborg och andre vice ordföranden Marit Paulsen har, med olika grad av frivillighet, meddelat att de inte vill bli omvalda vid landsmötet i september.

I dag består folkpartiets presidium, ordföranden och två vice partiledare, av två män och en kvinna.

I höst kommer skolminister Jan Björklund, i dag förste vice ordförande, med största sannolikhet att väljas till ny fp-ledare. Han är redan nominerad av samtliga länsförbund som hittills tagit ställning i partiledarfrågan.

Redan nominerade

Vid sin sida får han, av allt att döma, två kvinnor. Absolut hetaste kandidaten till posten som vice ordförande är EU-minister Cecilia Malmström.

Även på posten som andre vice ordförande ser det ut att bli en kvinna. Flera är redan nominerade, exempelvis riksdagsledamoten Cecilia Wigström och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Höll i yxan

Men de troligaste namnen är Helene Odenljung, kommunalråd i Göteborg: eller Maria Wallhager, biträdande finanslandstingsråd i Stockholm. Det var Wallhager som höll i yxan då Lars Leijonborg tvingades avgå för ett par veckor sedan.

Om folkpartiet får en kvinnodominerad ledning blir kristdemokraterna enda riksdagsparti där männen fortfarande har majoritet i centrala ledningen. Partiledaren Göran Hägglund flankeras av en man och en kvinna som vice ordförande.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln