Gör som Barbro – sätt dit dom...

...och vik inte en tum

– Det som hänt förändrar inget.

Det var Barbro Jönssons enda kommentar när någon sprängt en bomb vid hennes hus. Trots att hon kunnat dö viker hon sig inte en millimeter och på fredag förväntas hon att åtala ytterligare medlemmar ur det kriminella brödraskapet Wolfpack.

Barbro Jönsson slåss mot skitstövlarna som tror att de står utanför lagen och kan komma undan med vad som helst.

Därför har denna medelålders åklagare i Trollhättan blivit min hjältinna.

För i en tid av undfallenhet, då det är bekvämare att se åt andra hållet, där folk inte vill lägga sig i saker som är fel eftersom det kanske är farligt, behövs det en rakryggad förebild som pekar på vikten av att handla rätt och slåss för rättvisan, oavsett konsekvenserna.

Barbro Jönsson slåss mot den organiserade brottsligheten, skitstövlarna som tror att de står utanför lagen och kan komma undan med vad som helst. Hon ledde en utredning som krossade Brödraskapet i Uddevalla. De medlemmar hon åtalar på fredag hämnades på ett vittne genom att skjuta elva skott mot en lägenhet där två vuxna och ett treårigt barn befann sig.

Låter sig inte påverkas

Hon håller med andra ord på att låsa in de vidrigaste brottslingarna i landet och vad kan vara mer hedervärt än det?

Det sätt hon hanterat sin sprängda dörr på ger också respekt. Naturligtvis har hon det jobbigt, jag har själv blivit hotad och vet hur slitit det kan vara, med det är så rätt och beundransvärt att hon inte låter sig påverkas utan bara fortsätter göra sitt jobb, stadig och obeveklig som en pansarkryssare.

Alltför många ger sig när det börjar bli lite obehagligt. Vi har blivit så bortskämda i Sverige, har fått så mycket gratis att vi utvecklats till trygghetsnarkomaner. Men demokrati, rättssäkerhet och ett fungerande samhälle är ingen självklarhet utan något som människor över hela världen måste kämpa för. Det borde vi också göra.

För ett bombdåd mot en åklagare riktar sig inte enbart mot henne personligen utan är också ett direkt angrepp mot vår demokrati och vårt samhälle, det vill säga dig och mig. Och jag vet inte hur du känner dig men själv är jag förbannad.

Aldrig!

Ska de verkligen komma undan med detta? Ska de kunna skrämma och hota folk till tystnad, få ge sig på ryggraden i vår rättsstat?

Aldrig!

Må helvetets portar öppna sig över medlemmarna i den organiserade brottsligheten och må varenda polisman i landet jaga dem tills de åkt fast.

Må varenda tidning och tv-station granska dem in i minsta detalj tills alla deras smutsiga hemligheter är avslöjade.

Måtte alla medborgare som vet något vända sig till polisen, lämna information och sedan vittna mot dem.

Stå upp och försvara vårt samhälle. Vägra ge vika för rädsla, hot och terror. Gör som Barbro Jönsson – sätt dit dom och vik er inte en enda tum.

Följ ämnen i artikeln