Plötsligt fanns SD inte i Pehrsons värld

Därför gav han en konstig bild

Liberalernas nyvalde partiledare Johan Pehrson nämnde inte Sverigedemokraterna i sitt installationstal.

Regeringen fanns bara med på ett hörn.

En märklig bild av världen måste man säga.

Mottot för det extra landsmöte som valde Johan Pehrson till ny partiledare efter sju månader som vikarie, provanställd sade han själv, var följande: ”Framåt tillsammans”. Devisen fanns mitt på podiet.

Men i ”tillsammans” ingår inte Sverigedemokraterna. Trots att Liberalerna inte skulle vara ett regeringsparti utan SD:s godkännande. Men Johan Pehrson nämnde inte ens ”den bruna sörjan”, som han kallade SD nyligen i sitt installationstal.

Johan Pehrson är inte dum. Han är väl medveten om att hans eget handlingsutrymme, framför allt som minister, begränsas av vad SD vill och tycker. Han ville bara inte prata om dem just nu.

Pehrson tog inte heller upp vad de tre regeringspartierna, M, L och KD, skulle göra. Varken ”tillsammans” eller ”framåt”. I den mån den regering som Liberalerna ingår i fanns med i i installationstalet var det som en fond.

De som ska gå ”framåt tillsammans” är, så måste man tolka Johan Pehrson, Liberalerna själva. De blåklintsblåa, som han kallade dem.

 

För att förstå att en nyvald partiledare ägnar sitt 40 minuter långa installationstal till att mana sitt parti att hålla ihop måste vi förstå Johan Pehrsons egen historia.

För drygt tre år sedan meddelade Jan Björklund att han skulle lämna partiledarjobbet efter tolv år. Tre kandidater till att efterträda honom sållades fram.

En var Pehrson. Han hade inte en chans. En var partiledningens kandidat, en som liksom dem inte ville samarbeta med SD. Men Erik Ullenhags stöd räckte inte heller. Han lämnade politiken.

Kandidaten för den falang som förordade ett visst samarbete med Sverigedemokraterna vann. Deras kandidat var Nyamko Sabuni vars nära tre år som partiledare blev en enda lång Golgatavandring. Allt gick snett.

Den djupa sprickan inom Liberalerna fanns redan på Björklunds tid. Den har inte försvunnit. Tvärtom.

Liberalerna höll ett extrainsatt landsmöte på lördagen.

 

Enligt partiets valanalys som blev klar i veckan, är ”partikulturen”, läs osämjan” det viktigaste problemet att ta itu med för att nå nya framgångar. ”Framåt tillsammans”, alltså. Inte framåt längs två olika frontlinjer.

Och det var därför Johan Pehrsontalade om ”framåt tillsammans”. Utan att med ett ord nämna att Liberalernas väg framåt är en resa som partiet gör tillsammans med Sverigedemokraterna och regeringskollegerna i Moderaterna och Kristdemokraterna.

Jag tycker att det är konstigt, en direkt missvisande bild av den värld som Liberalerna befinner sig i. Men kanske ville Johan Pehrson inte röra upp de liberala känslorna i onödan. Inte en dag som denna.

Pehrsons partiledarkarriär så här långt är nog en av de mest märkliga, eller udda, man hittills hört talas om.

När han ville bli partiledare 2019 hade han alltså inte en chans. När Nyamko Sabuni överraskande avgick 8 april ni år fick han som vice ordförande ta över klubban. Som t f ordförande.

Opinionssiffrorna hade då i flera år legat under två procent. Rädda partiet kvar i riksdagen löd partiets outtalade order.

Han fick fem månader på sig - och lyckades. I går fick han partiets tack. Vald till ordinarie ordförande.

 

I valanalysen hyllas Johan Pehrson. Han pekas ut som motorn bakom den ”heroiska” återhämtningen. Partiet förblev ett riksdagsparti, om än sargat.

Valresultatet blev Liberalernas sämsta hittills. Stora delar av landet är vad Johan Pehrson kallar ”ett liberalt kalhygge”.

– Vi behöver en liberal nystart, sade Pehrson och pekade på att första målet är att få in fler liberaler i EU- parlamentet i nästa val, våren 2024.

Det låter som en säker utväg. I den valrörelsen behöver Johan Pehrson och hans parti inte försvara sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Då seglar de fram i en alldeles egen båt. Utan ifrågasatta medpassagerare som SD.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.