Iran har nästan alltid ett finger med i spelet

Ayatollah Ali Khamenei, Irans högste ledare.

Den islamska republiken Iran förtrycker inte bara sitt eget folk.

Man är en av de främsta källorna till våld, hat och instabilitet i världen.

Den iranska regimen har ett finger med i det mesta av eländet som pågår i Mellanöstern.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Även om Sveriges Radios avslöjande att ett iranskt par tog sig till Sverige som flyktingar i syfte att mörda svenska judar på ett sätt är chockerande kommer det knappast som någon stor överraskning.

Det är långt ifrån första gången som Iran misstänks för att vara inblandat i mord eller mordförsök utomlands. Mord är bara ett av vapnen i den ansenliga arsenal som Iran besitter för att försvara sin diktatur och sprida oreda i Mellanöstern och övriga världen.


Så sent som i förra veckan införde Storbritannien och USA sanktioner mot företrädare för den iranska staten efter att en plan avslöjats att mörda två programledare som arbetade på en iransk tv-station i London.

Bara den senaste i raden av iranska mordplaner som riktar sig mot iranier i exil, judar men även västerländska diplomater. USA:s ambassadör i Sydafrika stod på dödslistan liksom den kände franske journalisten Bernard-Henri Lévy. Båda varnades i tid. Alla har inte varit lika lyckligt lottade.

Sedan den islamska revolutionen i Iran 1979 har diktaturen utvecklats till ett av de främsta hoten mot säkerheten i världen.

Inte minst för att motivera de stränga religiösa reglerna på hemmaplan utmålar man USA, Israel och västvärlden i största allmänhet som ”den stora satan” som måste bekämpas.


Israel är inte bara en fiende utan en stat som Iran anser ska utplånas från jorden yta. Iran sätter likhetstecken mellan Israel och judar. Därför är judar måltavlor var i världen de än befinner sig.

Irans agerande utomlands påminner om den fräckhet med vilken Vladimir Putin agerat utanför Rysslands gränser i sin jakt på ryska ”förrädare”.

Iran drar sig inte för att fängsla tillsynes oskyldiga utländska medborgare för att kunna använda dem som spelbrickor i bytesaffärer. Den svenske diplomaten Johan Floderus är bara det senaste exemplet på Irans hänsynslösa uppträdande som bryter mot alla internationella normer.

Sverige dömer en iranier som bevisligen varit involverad i avrättningar av oppositionella i Iran. Då svarar Iran med att gripa en svensk diplomat som befinner sig i landet på semester för att pressa fram en byteshandel med Sverige.

Mycket av våldet i Mellanöstern drivs av Iran. Vi har sett det väldigt tydligt efter Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober förra året.

Det är okänt men inte helt osannolikt att Iran kände till attacken i förväg och till och med godkänt den.

Byggnad i brand efter en rysk drönarattack i Lviv, Ukraina, den 1 januari.


Vad som däremot är väldigt tydligt är att Iran utnyttjat Israels bombningar i Gaza för att underblåsa konflikten. Även om Iran väldigt sällan agerar direkt utan föredrar att gömma sig bakom sina stödtrupper i Syrien, Irak, Libanon och Jemen.

När Hizbollah skickar sina raketer mot norra Israel eller huthirebellerna attackerar handelsfartyg i Röda havet så är det i själva verket Iran som agerar. Det är Iran som förser dessa proxygrupper med pengar och avancerade vapen. Utan Iran skulle de här grupperna inte ha i närheten av den slagstyrka de besitter idag.

Men Irans tentakler sträcker sig långt utanför Mellanöstern. Nu levererar man drönare till Ryssland som används i Putins angreppskrig mot Ukraina.

Sedan 1979 tillhör Iran de länder som nästan alltid hamnar på fel sida av historien.

Då känns det inte särskilt tryggt att veta att Irans ledare vill skaffa sig möjligheten att utveckla kärnvapen. Precis som Nordkorea vill man ha dem som avskräckning mot USA.

Att Iran är så nära en skurkstat det går att komma innebär inte att Irans fiender är helt oskyldiga.

Donald Trump lät 2020 mörda den iranske generalen Qasem Soleimani när denne besökte Bagdad. Efter det har Iran kraftigt trappat upp sina mordaktiviteter utomlands.


George W Bush invaderade 2003 Irak på falska premisser. Ett gigantiskt misstag ur många aspekter. Inte minst eftersom det ökade Irans inflytande i Irak och hela Mellanöstern.

Israel har under lång tid i hemlighet lönnmördat iranska forskare som arbetat med att utveckla Irans kärnenergiprogram. 

Israel dödar oproportionerligt många civila i Gaza i sina försök att krossa Hamas.

Men det finns en väsentlig skillnad.

USA och Israel är trots allt demokratier där medborgarna har chansen att rösta bort politiker som de är missnöjda med.

Iran är en stenhård diktatur helt utan ansvarsutkrävande. Vi har under senare år vid upprepade tillfällen sett hur delar av befolkningen rest sig mot regimen. Nu senast kvinnorna som vägrade bära huvudduk. 

Varje gång slås de ner brutalt av en regim som inte väjer för något våld i sin strävan att bevara sin absoluta makt.

De är redan en paria i omvärldens, åtminstone västvärldens, ögon och behöver inte bekymra sig för sitt rykte.

Världen skulle sannolikt vara en säkrare plats utan den iranska prästdiktaturen.

Följ ämnen i artikeln